Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nem a beíratási sorrend számít, mégis sokan igyekeznek hamar letudni

Dósa Ildikó 2018. március 08., 19:29
HIRDETÉS

A szülők csütörtöktől írathatják előkészítőbe iskoláskorú gyerekeiket. Székelyudvarhelyen tizennégy előkészítő osztályt hagyott jóvá a tanfelügyelőség, túljelentkezés esetén viszont az egyik körzetis iskolában lehetőség lesz még egy osztály indítására. A beiratkozás első fordulója március 26-án ér véget, az eredményeket 30-án közlik.

Március 26-áig lehet beíratni az iskolaköteles gyerekeket a 2018–2019-es tanévre Fotó: Barabás Ákos

Az iskolák egy része már múlt héten fogadta azokat a szülőket és gyerekeket, akik beiratkozás előtt meg akarták tekinteni az osztálytermeket, és találkozni akartak leendő tanítójukkal, máshol a beiratkozás lejártáig bármikor betérhetnek körülnézni.

Az előző évek tapasztalataiból okulva néhány székelyudvarhelyi iskola vezetősége tavaly óta előre egyeztetett időpontban fogadja a szülőket, így kerülve el a kora hajnali sorbanállást és a torlódást. Noha a gyerekek beíratására két hét áll rendelkezésre, és a szülőkkel közölték, hogy a beiratkozás sorrendje nem befolyásolja a felvételt, csütörtök délben már volt olyan iskola, ahol beteltek a meghirdetett helyek.

Szükség lehet még egy osztályra

Az Orbán Balázs Általános Iskolában két osztály indítását hagyta jóvá a tanfelügyelőség, azonban az előprogramálás alapján hatvanhárom szülő jelezte, hogy gyereke ott kezdené az előkészítőt, két jelentkező időközben meggondolta magát. Csütörtök délig már ötven szülő adta le az iratokat és töltötte ki a beiskolázási kérést – közölte Gábos Anna igazgató. Hozzátette, maximális létszámmal, osztályonként harminc gyerekkel terveznek, erre azonban engedélyt kell kérniük a tanfelügyelőségtől.

A Móra Ferenc Általános Iskolában is két előkészítő osztályt hagytak jóvá, legalábbis egyelőre. Azonban a körzetébe tartozó iskolakötelesek száma alapján nagy valószínűséggel még egy osztályra szükség lesz. „Több mint három osztálynyi körzetis gyerek iskolaköteles, de nem tudjuk, közülük hányat visznek a központi iskolákba.

Nagyon sok régi tanítványunk is jelentkezett, hogy hozzánk íratná gyerekét”

– jegyezte meg Tifán Irén igazgató. Itt a beiratkozók száma csütörtök délben elérte a negyvenet.

Ötvenegy szülő kért időpontot a Bethlen Gábor Általános Iskola ősszel induló két előkészítő osztályába való beiratkozáshoz, az iskolakezdők felét csütörtök délig már be is jegyezték. Ebben az iskolában pénteken 10 és 12 óra között tartják a nyílt napot – tudtuk meg Lukács Barna igazgatótól.

A Tompa László Általános Iskolában is két osztály várja a hatéveseket, ugyanakkor egy előkészítő osztályt indítanak a Budvár utcában tanuló gyerekeknek. A szülők nem sietik el a beíratást, csütörtök délig tizenöten töltötték ki a kérést. Libik Győző intézetvezető szerint elegendő létszám lesz mindkét osztályban, mivel a körzetben sok az iskolaköteles gyerek.

A nem körzetis iskolák többségében túljelentkezésre számítanak

A Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskolában két hete tartották a képességpróbákat. A zene-, illetve képzőművészeti tagozaton meghirdetett 25–25 helyre kilencvenszázalékos jelentkezés volt – közölte Jakab Zoltán aligazgató.

A központi körzetmentes iskolákban elsőbbséget élveznek azok az előkészítősök, akiknek testvére korábban a tanintézet diákja volt, így a Tamási Áron Gimnáziumban induló egy osztály már szinte betelt testvérekkel. Ide huszonöt iskolakezdőt vehetnek fel, létszám fölötti kivételezés csak ikerpárok esetében engedélyezett.

HIRDETÉS

Az előzetes érdeklődés alapján ezúttal is túljelentkezés lesz a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban induló két osztályba. Idén bővítették a kritériumrendszert, ezután figyelembe veszik a lakhelyet is, így előnyt élveznek azok, akik az iskola egy kilométeres körzetében élnek – tudtuk meg Tőkés Zsolt igazgatótól.

A távolságot figyelembe veszik a Benedek Elek Pedagógiai Líceum step by step osztályába iratkozóknál is. Ugyanakkor a már itt tanulók testvérei mellett előnyt élveznek azok a hatévesek is, akik a város hasonló módszertan szerint oktató napközi otthonaiból jelentkeznek. Popa Gabriella igazgató elmondása szerint itt csütörtök délig már huszonnégy kérést iktattak.

A Marin Preda Elméleti Líceumban egy román tannyelvű előkészítő osztályt indítanak. Tavaly kilencen kezdték az iskolát, a jelek szerint idén sem lesznek tíznél többen – tudtuk meg Ștefan Nuț igazgatótól.

Fogadniuk kell a körzethez tartozókat

A vonatkozó rendelet szerint azokat a gyermekeket kötelező előkészítő osztályba íratni, akik 2018. augusztus 31-éig betöltik hatodik életévüket. Azok, akik szeptember 1-je és december 31-e között, illetve a következő év elején lesznek hatévesek, csak akkor mehetnek előkészítőbe, ha a pszichoszomatikus felmérés eredménye megerősíti iskolaérettségüket. Ellenkező esetben vissza kell iratkozniuk az óvodák nagycsoportjába.

Az iskolák kötelesek a körzetükben élő minden gyermeket beírni, ha a szülők ezt igénylik. Más körzet iskolájába akkor lehet beiratkozni, ha az ott élő gyermekek felvétele után is maradnak üres helyek. Ha a körzeten kívülről beiratkozni kívánó gyermekek többen vannak, mint a megmaradt helyek, akkor több általános feltétel szabályozza a sorrendet, illetve az iskola is kidolgozhat erre szabályokat. A beiratkozás órarendje minden iskola bejáratánál ki van függesztve. Az első forduló eredményét, valamint a megmaradt helyek számát március 30-án teszik közzé. A második szakasz április 12–18. között lesz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS