Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Nehézségekkel küzd a Harmopan Rt. a vállalatnál történt tömeges megfertőződés óta

Iszlai Katalin 2020. június 05., 20:47

A megalapozatlan híresztelésekkel ellentétben nem történtek újabb tömeges megfertőződések a Harmopan Rt. csíkszeredai székhelyén. A pékipari vállalat az álhírek és a gazdasági visszaesés miatt érezhetően megsínylette az elmúlt időszakot.

Nehézségekkel küzd a Harmopan Rt. a vállalatnál történt tömeges megfertőződés óta
galéria
Megsínylette a járványt Hargita megye legnagyobb pékipari vállalkozása. Remélik, hogy mostmár a kilábalás következik. Archív Fotó: Gábos Albin

Mintegy két hét telt el azóta, hogy fény derült a tömeges megfertőződésre Hargita megye legnagyobb pékipari vállalata, a Harmopan Rt. csíkszeredai székhelyén. Noha azóta nem történt újabb csoportos megbetegedés, és a legtöbb érintett napokon belül ismét munkába áll, mégis

számos téves információ terjed a városban, ami kedvezőtlenül érinti a céget.

Mint arról korábban beszámoltunk, a pékipari vállalat saját költségére végeztette el a koronavírus teszteket két kollégájuk esetében, miután felmerült a fertőzés gyanúja. Mivel pozitív eredményt kaptak, közbelépett a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, és

letesztelték azokat az alkalmazottakat, akik ugyanazon a részlegen dolgoztak az első két fertőzöttel, illetve olyanokat is, akik kapcsolatba kerülhettek velük.

Végül a cég tíz alkalmazottjánál igazolták a fertőzést, és több mint tíz személyt otthoni elkülönítésbe helyeztek.

Mára a tíz fertőzött közül nyolcat gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból, az otthoni elkülönítésben lévők közül pedig mindenki tünetmentes maradt, és hétfőn ismét munkába állnak

– tudtuk meg Albert Lászlótól, a Harmopan Rt. ügyvezető igazgatójától. A városban ettől függetlenül folyamatosan rémhírek terjednek a céggel kapcsolatban, az igazgató elmondása szerint

gyakran hallanak olyan pletykákat, hogy újabb tíz, húsz vagy akár harminc alkalmazottjuk fertőződött meg.

Albert László cáfolta ezeket az állításokat, és nyomatékosan leszögezte, hogy a kezdeti esetek óta

egyetlen új megbetegedés történt a vállalatnál egy héttel ezelőtt. Az érintett egy kamionsofőr, aki nem hozható összefüggésbe a korábbi fertőzöttekkel.

Az igazgató azt is elismerte, hogy megsínylette a cég az elmúlt időszakot, mivel érezhetően csökkent az eladásaik száma. A szükségállapot feloldása után Albert szerint érezhetően megnövekedett az üzleti forgalmuk, ám amikor néhány napra rá fény derült a fertőzésekre, azonnal nagyfokú visszaesést tapasztaltak. Ez mostanára valamelyest rendeződött, de még mindig nem tudták elérni a szükségállapot felfüggesztése utáni szintet.

Problémát jelentett az is, hogy a pékségek csak előrecsomagolt termékeket árusíthattak, ezt a rendelkezést azonban nemrég felfüggesztették, ami kedvező hatással lehet az eladásokra. A céggel kapcsolatos álhírek viszont továbbra is problémát jelentenek. Albert rámutatott:

mivel az illetékes hatóságok nem közlik, hogy honnan vannak az új esetek, számos pletyka és szóbeszéd indul el a témában, és sokszor születnek olyan állítások, hogy biztosan a korábbi gócpontokból származnak az új fertőzések.

„Egy közösség össze kellene fogjon a nehéz helyzetben, nem széthúzzon és álhíreket terjesszen. Ezek tönkre tudnak tenni egy céget.

Biztosítom a lakosságot, hogy minden rendben van a vállalatnál, továbbra is megbízhatnak bennünk és a termékeinkben”

– hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette: kezdettől fogva tudatában volt annak, hogy ha elrendeli a tesztelést, és pozitív eredményt kapnak, az gazdasági visszaeséssel járhat. „Ezt a döntést azonban meg kellett hozni, mivel a járványhelyzet felülírja a gazdasági érdekeket. A biztonság az első, és ha nem léptünk volna, a munkatársaink számára sem tudtuk volna biztosítani a megfelelő körülményeket.

Egy percig se bánom, hogy így döntöttem, hiszen ha nem lépünk, sokkal súlyosabbá válhatott volna a helyzet, mivel számos településről vannak kollégáink”

– zárta Albert László. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat