Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Nehéz betartatni a kötelező maszkviselést a kisboltokban

Kovács Attila 2020. június 26., 08:54

Noha kötelező zárt helyiségekben az arcmaszk viselése, a kisboltok vásárlói ezt sokszor elfelejtik, vagy szándékosan mellőzik. Sokakat az sem tart vissza ettől, hogy úgy tudják, ezért nemcsak őket, hanem az üzlet működtetőit is megbírságolhatják. Az eladók gyakran tehetetlenek.

Nehéz betartatni a kötelező maszkviselést a kisboltokban
galéria
Vásárláskor kötelező a maszk viselése az üzletekben. Nem mindenki alkalmazkodik Fotó: Veres Nándor

A bevásárlóközpontok, áruházak bejáratainál biztonsági őrök ellenőrzik az arcmaszk viselésére vonatkozó kötelezettség betartását a vásárlók körében, a kisebb üzletekben viszont erre nincs lehetőség, mivel sok esetben csak egyetlen eladó dolgozik. A szabályok így szinte maguktól lazulnak – a rendszeresen visszajáró, ismerős vásárlók közül sokan gondolják úgy, hogy ott nincs szükségük maszkra, van, aki elfelejti magával hozni ezt.

Ilyen körülmények között

nem egyszerű az eladók helyzete, sokszor hiába figyelmeztetik a vásárlókat, azok pedig különböző ürügyekkel magyarázkodnak.

Tanúi voltunk olyan esetnek, amikor egy boltba betérő férfi azzal magyarázta a maszk hiányát, hogy nincs rá pénze, viszont egy csomag cigarettát vásárolt. Az eladó kérdésére, hogy melyik a fontosabb, azt mondta, hogy a cigaretta.

Egy kisboltban dolgozó eladó elmondta, most úgy próbálják betartatni az előírásokat, hogy a maszk nélkül érkezőket nem szolgálják ki, ebből viszont néha vita keletkezik. Vannak üzletek, ahol a tulajdonosok kilátásba helyezték az alkalmazottaknak, hogy ha a maszk nélkül betérő vásárlók miatt a céget megbírságolják a hatóságok, azt nekik kell kifizetniük. Az eladók emiatt attól tartanak, hogy havi keresetüknél is nagyobb összeget kell törlesszenek pénzbírság esetén.

A Hivatalos Közlönyben május 15-én megjelent 2020. évi 55-ös számú törvény előírásainak megfelelően a veszélyhelyzet idején kötelező az arcmaszk viselése minden zárt helyiségben tartózkodó személy számára, az 5 évesnél kisebb gyermekeket, a légzési elégtelenséggel diagnosztizált személyeket, és néhány különleges helyzetet kivéve.

Az előírást megszegők 500-tól 2500 lejig terjedő pénzbírságra számíthatnak.

A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Gheorghe Filip elsőre nem tudott egyértelmű választ adni arra a kérdésünkre, hogy a kisboltokban, ahol nincs biztonsági őr, csak egy eladó, megbírságolható-e a cég amiatt, ha ott maszk nélküli vásárlót találnak a hatóságok. A vonatkozó jogszabály ilyen esetre nem tér ki, a szóvivő ugyanakkor kollégáival történt egyeztetés után megerősítette, hogy

csak a vásárló vonható felelősségre a mulasztásért, az üzletek alkalmazottai, tulajdonosa nem.

„A törvény az egyén felelősségét hangsúlyozza, az alkalmazottaknak fel kell hívniuk a figyelmet a szabályokra, de azok betartására nem tudják kötelezni a vásárlókat. A maszk viselésének hiánya miatt az ezt elmulasztó személy megbírságolható” – pontosított. Azt is megkérdeztük, hogy számíthat-e pénzbírságra az, aki egy bevásárlóközpont, vagy áruház bejáratánál történt ellenőrzés után leveszi a maszkot és anélkül sétálgat bent. A szóvivő szerint ilyen esetben egyértelmű a szabályszegés, és a hatóságok ennek megfelelően járnak el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat