Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Negyedmilliárd lejnyi kártérítésbe került eddig az afrikai sertéspestis

Székelyhon 2019. március 09., 13:57 utolsó módosítás: 2019. március 09., 13:58

Húsz megye 275 településén 1027 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván – írja az Agerpres hírügynökség az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság pénteki közlésére hivatkozva.

Negyedmilliárd lejnyi kártérítésbe került eddig az afrikai sertéspestis
galéria
Fertőtlenítés Háromszéken. A megelőzésen a hangsúly. Archív Fotó: Bíró Blanka

Az intézmény tájékoztatása szerint eddig több mint 365 ezer sertést pusztítottak el. A fertőzést ugyanakkor 1112 vaddisznónál is kimutatták.

Szatmár megyében eddig sikerült felszámolni húsz fertőzési gócot, Biharban huszonegyet, Máramarosban hármat, Dâmboviţa megyében kettőt, Buzău megyében ötöt, Brăila megyében hatvanat, Vrancea megyében hármat, Dolj megyében egyet, Ialomiţa megyében hetvenötöt, Ilfov és Giurgiu megyében pedig ötöt-ötöt.

Jelenleg a legtöbb fertőzési gócot Tulcea (576), Călăraşi (103), Konstanca (92) és Brăila (71) megyében tartják nyilván. A többi megyében egytől 52-ig terjed ezek száma.

Országszerte 8557 sertéstulajdonost kártalanítottak ez idáig, nekik összesen 251,342 millió lej kártérítést utaltak.

Az afrikai sertéspestis 2017. július 31-én jelent meg először Romániában, Szatmár megyében. 

Az állategészségügyi igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartatásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat