Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Napközik bezárásával ért véget a fogyasztóvédelmi razzia

Széchely István 2019. október 17., 11:09 utolsó módosítás: 2019. október 17., 11:21
HIRDETÉS

Ideiglenesen több napközinek is felfüggesztette a tevékenységét a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, ugyanis súlyos, a gyerekek életét és testi épségét veszélyeztető hiányosságokat találtak az oktatási egységek játéktereinek ellenőrzésekor. A fogyasztóvédők ugyanakkor lejárt szavatosságú élelmiszereket is találtak a napközikben.

Napközik bezárásával ért véget a fogyasztóvédelmi razzia
galéria
Néhány napköziben kifogástalan feltételeket tapasztaltak az ellenőrök, de több egységnek nem volt biztonságos a játéktere. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Alig egy hónap telt el a tanévkezdés és a napközik tevékenységének beindulása óta, máris jelentős hiányosságokat találtak a kisgyerekek felügyeletét ellátó oktatási egységekben, a csúszdák, hinták, mozgásfejlesztő eszközök ellenőrzésekor – írja az ellenőrzések eredményét összegző jelentésében a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség. A kihágások súlyosságát illetően azt közlik, hogy

a gyerekek életét, egészségét és testi épségét veszélyeztető hiányosságokat tapasztaltak,

ugyanakkor lejárt szavatosságú élelmiszereket is találtak a napközikben a szeptember második felében megkezdett ellenőrzések során.

Összesen 26, kiterjesztett programmal működő állami és magán napközit kerestek fel a fogyasztóvédők Hargita megyében, ezek közül 19-ben találtak hiányosságokat, ugyanakkor 20,6 kilogrammnyi lejárt szavatosságú élelmiszert foglaltak le. Az ellenőrzés eredményeként

hét napközinek ideiglenesen felfüggesztették a tevékenységét a gyerekek biztonságára veszélyes játékterek miatt.

Az ellenőrök nyolc esetben róttak ki pénzbírságot, összesen 65 ezer lej értékben, továbbá tizenhat írásos figyelmeztetést is alkalmaztak.

A fogyasztóvédelmi felügyelők az ellenőrzés során megvizsgálták az oktatási egységek működési engedélyét, a belső rendszabályzat meglétét és betartását, a szülőkkel megkötött szolgáltatási szerződéseket, figyelmet szentelve azok záradékaira is.

HIRDETÉS

Megvizsgálták ugyanakkor, hogy a fakultatív tevékenységek esetében a napközik vezetősége kötött-e szerződést a programot lebonyolító pedagógussal, szolgáltatóval, és hogy erről a szolgáltatásról adnak-e számlát. Ellenőrizték továbbá a napközik alvóhelyeit és mosdóit, továbbá az ivóvízellátást, a kanalizálást és az elektromos hálózatot.

Megnézték még az oktatási egységek étkezőit, konyháit, az ételek elkészítésére és felszolgálására vonatkozó előírások betartását, valamint az alapanyagok minőségét, illetve azt is, hogy naprakészen kifüggesztik-e a menüt, feltüntetve az ételek allergiás reakciót, érzékenységet kiváltó összetevőit.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS