Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Napirenden a bíró kizárása Borbolyék perében

Kovács Attila 2019. november 20., 19:19
HIRDETÉS

Noha a bíró kizárására vonatkozó korábbi kérést elutasították, a Borboly Csaba és tizenkét másik személy elleni büntetőper szerdai tárgyalásán egy újabbat fogalmaztak meg. Erről a Hargita Megyei Törvényszék fog dönteni.

Ezúttal a Hargita Megyei Törvényszéknek kell döntenie a bíró kizárásáról Fotó: Veres Nándor

Elutasította a Marosvásárhelyi Ítélőtábla a Borboly Csaba ügyvédje által benyújtott, a per tárgyalását jelenleg vezető bíró kizárására vonatkozó kérést. A kizárást azért kérték, mert a Hargita Megyei Törvényszéktől kapott válasz alapján kiderült, hogy

az intézményben eddig nem voltak korrupciós ügyekre szakosított bírák, jóllehet a törvény ilyen ügyek tárgyalása esetén ezt előírja.

Mint Sergiu Bogdan ügyvéd ismertette, az ítélőtábla azért utasította el a kérést, mert úgy ítélte meg, hogy a védelem ezt nem tudta bizonyítani. Hozzátette, ez a törvényszék nem egyértelmű válaszának tulajdonítható, amely nem igennel vagy nemmel válaszolt, hanem azt írta, létrehoznak egy korrupciós ügyekre szakosodott bírói testületet, és több határozatot mellékeltek. 

HIRDETÉS

Szerdán Borboly ügyvédje azt kérte, hogy a bíró forduljon ismét a törvényszék vezetőségéhez és kérjen egyértelmű választ, ugyanakkor hasonló kérést küldjön a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához is, mivel 2013-ban ott kezdődött a per tárgyalása.

A bíró erre azt mondta, a döntéssel megvárja az Európai Unió Bíróságának álláspontját, amely két bíróságtól már hasonló folyamodványokat kapott. Sergiu Bogdan ekkor közölte, újabb kizárást célzó beadványt nyújt be, mert a bíró bizonyíthatóan nem rendelkezett ilyen szakosítással, ugyanakkor

fenntartásai vannak az objektivitását illetően, mert láthatóan nagy nyomás nehezedik rá, hogy a régi ügy befejezését siettesse.

A kérésről később döntenek.

Elhúzódó eljárás

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2013-ban vádolta meg a Hargita megyei önkormányzat elnökét, Borboly Csabát közérdek ellen elkövetett többrendbeli hivatali visszaéléssel, magánokirat-hamisításra való többrendbeli felbujtással, hamisított közokirat felhasználására való felbujtással, közokirat-hamisítással, illetve rágalmazó feljelentéssel, vele együtt további tizenkét személyt küldtek a vádlottak padjára. A DNA szerint a vádlottak két megyei út – a Felsőboldogfalvától Erdővidékre vezető 131-es és a Csíkrákost Lóvésszel összekötő 124-es – egy-egy szakaszának felújítása során több mint 4,8 millió lejjel károsították meg Hargita megyét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS