Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Nagysikerű Határtalanul koncert – győri és udvarhelyi zeneművészetis diákokkal

Molnár Melinda 2019. március 21., 21:02

Már a hangolóul szánt Erkel-művet vastapssal fogadta a hallgatóság az udvarhelyi ferences templomban a Hangverseny határtalanul címmel tartott koncerten csütörtök este. A győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola szimfonikus zenekarának, valamint az udvarhelyi Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola vegyes karának és szólistáinak együttműködéséből nyújtunk ízelítőt.

Fotó: Barabás Ákos

Az idei Határtalanul-projekt már a második volt a két iskola együttműködésének történetében – tudtuk meg Bodurian Ágota székelyudvarhelyi koordinátortól. Ezelőtt négy évvel Franz Schubert egyik miséjét mutatták be hasonlóképpen, előbb Győrben, majd Székelyudvarhelyen.

Rámutatott, a projekt keretében a győri iskola szimfonikus zenekara és az udvarhelyi iskola vegyes kara közös próbafolyamatban vett részt március 4–8. között Győrben, e héten pedig Udvarhelyen. E két hét során a próbák mellett a diákok hely-, irodalom-, egyház- valamint zenetörténeti jelentőségű helyszíneket látogattak meg. Köztük a Tihanyi Apátságot illetve a fertődi Eszterházy-kastély, ahol Joseph Haydn is élt és alkotott, mint az Eszterházyak udvari zeneszerzője és karmestere. A győri középiskolások pedig a Törcsvári kastélyban, a gyimesi ezeréves határnál, a Gyilkos-tónál jártak, majd meglátogatták a gyergyószentmiklósi örmény templomot, a farkaslaki Tamási Áron emlékművet és Szejkefürdőn Orbán Balázs sírját. 

Közös hangverseny – két helyszínen

Március 7-én Győrben mutatták be nagy sikerrel az együttműködés eredményét, csütörtökön pedig Udvarhelyen koncerteztek. A műsor első felében a szimfonikus zenekar előadásában Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának nyitánya, Edward Elgar Enigma-variációinak Nimrodként ismert tétele, J. Brahms Magyar táncok című zenei csokrának 3., 4. és 5. darabja hangzott el. Majd W. A. Mozart G-dúr miséjét mutatta be a zenekar és a vegyes kar.

Szólót énekelt: Tornai Henrietta 12. osztályos tanuló (szoprán), András Ildikó tanár (alt), Bokor Zsombor 11. osztályos tanuló (tenor) illetve Toró Árpád tanár (basszus). Zongorán közreműködött Ilyés-Benczédi Zsolt tanár. A kórust András Ildikó és Bodurian Aram-János karmester készítette fel. Vezényelt Baranyai István.

A nagy sikerű, ferences templom-béli koncert után a vendég és helyi diákok az Udvarhely Néptáncműhely zenészeinek közreműködésével táncházzal búcsúztak egymástól.

Fotó: Barabás Ákos

Erkel Ferenc Hunyadi László operájának nyitánya

Erkel-opera nyitányának részlete, a mű, amely sűrítve idézi meg a Hunyadi László opera cselekményét, első ízben 1845. október 2-án mutatták be. A művet Szabolcsi Bence az első magyar szimfonikus költeménynek nevezte. „Erkel a hangnemek merész váltogatásával és hangszerelés hatásossága révén szinte az operától különálló, önálló zenedarabot hozott létre a nyitány komponálásakor az opera dallamaiból, amely hamar kedvelt koncertdarabbá vált – írja a műről a Wikipédia.
Videó: Barabás Ákos
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/10_marcius/01/o_hangveseny-koncert-ba-11.jpg
Fotó: Barabás Ákos
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/10_marcius/01/o_hangveseny-koncert-ba-5.jpg
Fotó: Barabás Ákos
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/10_marcius/01/o_hangveseny-koncert-ba-3.jpg
Fotó: Barabás Ákos
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/10_marcius/01/o_hangveseny-koncert-ba-6.jpg
Fotó: Barabás Ákos
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat