Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Munka a magasban – völgyhídon újítják a vasutat

Kömény Kamilla 2018. július 08., 09:31
HIRDETÉS

Jól haladnak a szükséges tennivalókkal a Karakó-völgyhíd részleges felújítását végző munkások, még az esős időjárás sem fogott ki rajtuk. A munkát július 25-éig kell befejezniük.

Munka a Karakó-hídon. A sínpár mindkét oldalán padka védi majd a töltést Fotó: Gecse Noémi

A munkakezdéstől számítva 45 nap áll a kivitelező marosvásárhelyi cég rendelkezésére, hogy befejezze a szükséges felújítási munkálatokat a lóvészi Karakó-völgyhídon, azaz július 25-éig dolgozhatnak ‒ számolt be érdeklődésünkre a helyszínen Kertész Dénes. Az építő cég munkafelügyelője azt is elmondta, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban nem kedvezett nekik az időjárás, az esőzésekre felkészülten érkeztek a munkások a helyszínre, így tudtak haladni a hídpályán végzendő tennivalókkal.

Fotó: Gecse Noémi

Múlt hétvégi találkozásunkkor arról is beszámolt az illetékes, hogy a munkát a hídon lévő rétegek felszedésével kezdték: mostanra eltávolították a vasúti síneket, a talpfákat, vagyis a betonaljakat, a töltést és egy réteg betont is egészen a hídon lévő régi szigetelésig. Ezt követően

hozzáfogtak az újjáépítéshez:

új szigetelőanyagot helyeztek le, és nekiláttak a betonréteg elterítéséhez ‒ a híd kétharmadán ez már meg is történt, de a fennmaradó egyharmadon is le volt fektetve az ahhoz szükséges drótháló.

Fotó: Gecse Noémi

Padka is lesz a töltés mellett

Ottjártunkkor éppen a sínpár két oldalára tervezett padkát öntötték a munkások ‒ egyharmadával már kész is voltak ‒, ezt amiatt hozzák létre, hogy a kőtöltés talpfákról való leomlását megakadályozzák ‒ magyarázta Kertész Dénes. Hozzátette, a töltés hiányában a talpfa fedetlen marad (legyen az fa vagy beton), a sín a hőség hatására a megengedettnél jobban kitágulhat és elhajolhat.

HIRDETÉS

Az elkészülő betonrétegre rákerül még egy szigetelőfestés, majd egy korrózióvédelmi anyag is. „Utána jöhet a töltés, a talpfák, a sín, és mehet is a vonat” ‒ sorolta mosolyogva a következő lépéseket. Majd előrebocsájtotta azt is, hogy jövőben a híd tartópilléreinek és a vasszerkezet felújításával folytatódhat a munka.

Fotó: Gecse Noémi

Vonat helyett pótlóbuszok

A betervezett munkálatok miatt teljes vonalzárat léptettek érvényben a Madéfalva és Gyimesbükk közötti vasútvonalon június 20. és július 25. között, emiatt

nem járnak a menetrend szerinti járatok és a tehervonatok.

Az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják ebben az időszakban. Két útvonalon közlekednek a buszok: a Csíkszereda–Gyimesbükk, illetve Csíkszereda–Lóvész szakaszon. A megkülönböztetett feliratú autóbuszok a csíkszeredai, a gyimesfelsőloki, a tarkői, a gyimesközéploki, a bálványosi és gyimesi, illetve a csíkszeredai, a madéfalvi, a csíkszentmihályi, az ajnádi és a lóvészi vasútállomások közelében állnak meg.

Fotó: Gecse Noémi

A Karakó-völgyhídról

Az először 1897-ben megépített viadukt a Karakó-patak völgyét hidalja át 64,44 m magasban ‒ nevét az említett patakról kapta. Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legmagasabb viaduktja volt. Mindkét világháborúban felrobbantották: 1897-től 1916. augusztus 28-áig háborítatlanul használták a hidat, amikor az addig semlegességet hirdető Románia csapatai váratlanul betörtek Erdélybe, visszavonuláskor pedig a németek felrobbantották a hidakat, kivéve a Ladók-völgyhidat. A román csapatok Erdélyből való kiűzése után 1916 decemberében megkezdődött a völgyhíd helyreállítása. A második világháború idején, amikor újra visszavonulásra került sor, a németek az összes nagy hidat és az alagutat felrobbantották. A benyomuló román és szovjet csapatoknak nagy szükségük volt a vasútvonalra, ezért ideiglenesen helyreállították a hidakat. A háború után már a román vasút írt ki pályázatot a jelenlegi híd felépítésére, amely 14 hónap alatt 1946. július 12-én fejeződött be – olvasható a www.bogatregio.eu honlapon.
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS