Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Most nehéz, de aztán könnyű lesz – községszintű útfelújítás kezdődött Csicsóban

Kovács Attila 2019. augusztus 23., 09:12

Fontos beruházás kezdődött el nemrég Csíkcsicsóban, a községi utak túlnyomó részét korszerűsítik, leaszfaltozzák. Két pályázat nyomán jutott támogatáshoz a község, a munkálatok első részét jövőben be is fejezik.

Fotó: Gábos Albin

A csicsói Petőfi utcában szemléltük meg csütörtökön az útfelújítást, ahol munkagépek dolgoznak – először a meglévő rétegeket kell eltávolítani, van, ahol 50 centiméteres mélységre is leásnak. Az utakra megfelelő alapozás, majd aszfalt kerül, az esővíz-elvezetését pedig fedett, vagy nyitott sáncok biztosítják, a terepviszonyoknak, és a rendelkezésre álló helynek megfelelően.

A múlt héten elkezdett beruházás a község 18 utcáját érinti, ezek mindegyikében aszfaltozott úttest lesz

– ismertette Péter Lukács polgármester. Mivel Csicsóban eddig a községi utakon nem, csak az áthaladó E5778-as és a megyei besorolású 123F jelzésű úton volt aszfalt, a jelenleg poros, sáros utcák nagy változás előtt állnak.

HIRDETÉS

Tizenegy kilométernyi út

Két pályázatra is finanszírozást nyert Csíkcsicsó a községi utak felújítása érdekében.

Az elsőt az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) biztosította, ennek értéke 4,5 millió lej, amelyből 5,5 kilométernyi községi útra terítenek aszfaltszőnyeget, kialakítva a kapubejáratokat is.

A közel két éve megítélt támogatás után a tervek elkészítése, elfogadtatása és a közbeszerzési eljárás befejezése után látott munkához a megbízást elnyert csíkszeredai cég.

Fotó: Gábos Albin

Egy másik pályázatot a Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) keretéből támogattak közel 10 millió lejjel, amely 5,7 kilométernyi út felújítását jelenti.

Ennek a beruházásnak az előkészítése most van folyamatban, idén szerződést szeretnének aláírni, hogy jövőre elkezdjék a munkát, és a 2022-es határidőig végezzenek.

Utóbbi munkálat a községhez tartozó Csaracsóba vezető út aszfaltozása mellett egy betonhíd építését is tartalmazza az Olton, valamint két új híd készülhet a Szeges patakon. Ugyanakkor

a csicsói kisrepülőtér felé vezető út egy részének aszfaltozását, ugyanott egy híd építését, valamint Oltfalu egy utcájának, és a Csicsó és Madéfalva közötti Határ utca korszerűsítését is elvégzik

– tudtuk meg.

Fotó: Gábos Albin

A polgármester szerint a nemrég elkezdett útfelújításokat jövő májusban kell befejezni. A községben korábban megtörtént a víz- és szennyvízhálózat kiépítése, hátra van viszont gázhálózat létrehozása, amelynek tervei most készülnek.

Mivel az utcákat leaszfaltozzák, a tervezett gázvezeték-építés számára olyan megoldást kell találni, amely várhatóan nem jár számottevő útfeltöréssel – ez egyelőre komoly kihívásnak tűnik.

Fotó: Gábos Albin

Járdák a főút mentén

Szintén a PNDL biztosította támogatásból járda kialakításán dolgoznak a községen áthaladó nagy forgalmú E578-as út két oldalán, a gyalogosok biztonságosabb közlekedése érdekében.

A közel 5 kilométernyi járdaszakasz megépítése érdekében 3,6 millió lejt kapott a község, amelyhez önrésszel társultak.

A polgármester elmondta, a munkálatok során az útszéli sáncok vízelvezetésén is változtatni kell, mert jelenleg esőzések után a víz sok helyen felgyűl, nem tud elfolyni.

Korszerűsítés kezdődött a csicsói utcákban. Egy ideig nehéz, de utána könnyű lesz közlekedni Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS