Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Most egyszerre kapjuk mindazt, amit nem szeretünk az őszben: eső, szél, hideg

Székelyhon 2019. október 03., 12:45 utolsó módosítás: 2019. október 03., 12:46

Csütörtöktől eső és szél várható, erőteljes lehűlés következik – írja az Agerpres hírügynökség az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) tájékoztatására hivatkozva.

Most egyszerre kapjuk mindazt, amit nem szeretünk az őszben: eső, szél, hideg
galéria
Bentről minden enyhébbnek fog tűnni, valószínűleg sokan maradnak otthon. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Az előrejelzés szerint a nyugat felől érkező eső csütörtöktől szombatig fokozatosan az ország egész területére kiterjed. Az lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja helyenként a 15–20, elszigetelten a 40 litert négyzetméterenként.

Csütörtök délután, különösen Erdélyben és Moldvában, majd a délkeleti régiókban is légköri instabilitásra lehet számítani. Többfelé lesz eső, villámlásoktól kísért zivatar, helyenként jégeső is kialakulhat.

A levegő hőmérséklete jelentősen visszaesik

előbb nyugaton, majd az ország többi részén is. A szél átmenetileg megerősödik az ország minden régiójában, sebessége elérheti a 40–50 kilométert óránként.

„Szűkebb térségünket valamikor késő délután éri el a felhőzet zöme, amelyből leginkább záporokra, de elvétve egy-két égzengető zivatarra kell számítani” – ezt már a Szentegyházi meteoállomás Facebook-oldalán olvashatjuk, némi vigasztalásképpen pedig azt is, hogy a hőmérsékleteink csütörtökön még „kellemes tartományban fognak mozogni”, 20 Celsius-fok fölötti csúcsértékekkel. Ami a hétvégét illeti,

várhatóan a péntek lesz a legesősebb nap,

sőt a hőmérséklet is drasztikusan visszaesik, a hőmérők nem fognak 10 Celius-fok fölötti értékeket mutatni – jelzi előre a szentegyházi meteoállomás működtetője. A szombat talán kevésbé lesz esős, de marad a zord, borongós és hideg idő, míg vasárnapra egy újabb adag eső van kilátásban, és talán ez lesz a leghűvösebb nap a hétvégéből. Ekkor,

a hajnali órákban 1800 m fölött akár havazás is előfordulhat.

A hideg és csapadékos idő kitarthat egészen a jövő hét derekáig, szerdától viszont „javulásnak áll az idő” – szól az előrejelzés.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat