Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Móka – Tamási-darabbal jelentkezik az Udvarhely Néptáncműhely

Kovács Eszter 2020. február 16., 14:07
HIRDETÉS

Tamási-darabot visz színre az Udvarhely Néptáncműhely: több komorabb témájú produkció után ezúttal vígjátékkal jelentkezik a társulat a farsangi időszakban, amely azonban nem mentes a tragédiáktól sem. Az előadás rendezője Könczei Árpád, aki immár harmadszor tér vissza Székelyudvarhelyre.

Móka – Tamási-darabbal jelentkezik az Udvarhely Néptáncműhely
galéria
Könczei korábban már kétszer dolgozta fel Tamási Énekes madarát (Sepsiszentgyörgyön és Debrecenben), mintegy szakértője a témának Fotó: Erdély Bálint Előd

Az Apám tánca és a tavalyi, Kós Károly nyomán színre vitt Kiáltó szó című előadás után ismét Könczei Árpáddal dolgozott együtt az Udvarhely Néptáncműhely: a próbafolyamat tavaly decemberben kezdődött,

a Móka című produkció bemutatóját február 20-án, csütörtökön este 7 órától tartják.

Könczei, mintegy „Tamási szakértőként” (eddigi pályafutása során 13-szor vitt színre Tamási-darabot) úgy véli: a Móka alapjául szolgáló Énekes madár című színmű a szerző egyik legjobb darabja.

HIRDETÉS

A „székely népi játéknak” nevezett színművet 1934-ben adták ki nyomtatásban. „Budapesti bemutatója nem aratott nagy sikert, hiszen a pestiek nem értették a székely humort” – jegyezte meg a rendező-koreográfus, hozzáfűzve:

a csipkelődő, sokszor pajzán nyelvezet székely sajátosság, melyet a néphagyomány is hűen őriz. 

Fotó: Erdély Bálint Előd

A táncjátékká átdolgozott darabot farsangi környezetbe helyezte Könczei: a hagyomány szerint ugyanis a farsangi volt a leánykérések időszaka. Így a sóvidéki farsangi szokásvilág elevenedik meg majd a színpadon, népzenei aláfestéssel, jegyezte meg a produkció zenéjét is szerző Könczei. Egyébként a darabban a Kedves Zenekar működik közre. Megtudtuk: habár a korábban Könczei által Székelyudvarhelyen rendezett produkciókkal szemben a Móka (mint ahogyan a címe is mutatja) kevésbé komor, sokszor mókás, a vígjátékként induló darab végül tragédiába torkollik.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A produkcióban az Udvarhely Néptáncműhely teljes tánckara fellép, a díszleteket és jelmezeket Balázs Gyöngyi tervezte, a darab dramaturgja pedig Szabó Janka. A Mókát a bemutató utáni estén, február 21-én, pénteken ismét megtekintheti a székelyudvarhelyi közönség, ezt követően a társulat a térségben is turnézik az előadással, árulta el Orendi István, az intézmény vezetője.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS