Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Miután ősz óta stagnált, most enyhén csökkent a burgonya ára

Székelyhon 2020. február 17., 16:58

A Hargita megyei burgonyatermelőknél stagnált a krumpli ára ősz óta, jelenleg pedig enyhén csökkent az import miatt. A megyében az ősszel begyűjtött termés 30-40 százaléka van még raktáron.

Miután ősz óta stagnált, most enyhén csökkent a burgonya ára
galéria
Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Török Jenő, a megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője hétfőn a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a burgonya kilogrammonkénti ára ősz óta 1,5 lejen stagnált, és jelenleg enyhén csökkent, 1,3 lejig, a termék minőségétől függően – írja az Agerpres hírügynökség. Török leszögezte, a kereslet sem olyan nagy a krumpli iránt, a begyűjtött mennyiség 30-40 százaléka még raktáron van.

A krumpli ára alacsonyabb, mint 2019 hasonló időszakában, amikor 1,7 lejért adták kilogrammját, viszont nagyobb, mint 2018-ban, amikor az ára nem haladta meg az 50 banit.

Tavaly azért volt magasabb az ár, mert a Nyugat-Európából importált krumpli mennyisége nem volt olyan nagy, tekintve, hogy ott a termés 30 százalékkal alacsonyabb volt, így megnőtt a kereslet a hazai burgonya iránt. Idén azonban nagyobb mennyiségű volt az import, így csökkent a kereslet a hazai termés iránt, és ez az árat is lenyomta.

HIRDETÉS

Hargita megyében a terméshozam az ősszel átlagosan 24 tonna volt hektáronként, a krumpli minősége pedig a normálisnak felelt meg – fűzte hozzá Török Jenő. Hargita megyében a burgonya az alaptermény, 2019-ben 7200 hektáron termesztették. Az elmúlt években csökkent a krumplitermesztésre szánt terület az értékesítési problémák és az alacsony ár miatt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS