Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Mircea Duşa lehet a Maros megyei prefektusi tisztség várományosa?

Szucher Ervin 2018. augusztus 08., 15:11 utolsó módosítás: 2018. augusztus 08., 16:45

Egyelőre semmit nem lehet tudni Maros megyében egy esetleges új prefektus kinevezéséről. Bár az ellenzéki román pártok sürgetik Lucian Goga utódjának a megtalálását, a Dăncilă-kormány nem sieti el a lépést, továbbra is megbízik Nagy Zsigmond helyettes kormánybiztosban. Politikai körökben egyre sűrűbben Mircea Duşát emlegetik, mint lehetséges utódot.

Mircea Duşa lehet a Maros megyei prefektusi tisztség várományosa?
galéria
Mircea Dușa (balról) egy zászlóavató-ünnepségen, Csíkszeredában. Ő lehet Maros megye új prefektusa? Archív Fotó: Veres Nándor

Lucian Goga négy hónappal ezelőtt történt menesztése óta ügyvivői feladatokkal megbízott Nagy Zsigmond alprefektus nem tud arról, hogy a napokban a kormánynak szándékában állna-e új prefektust állítani Maros megye élére. Sőt abban biztos, hogy a héten semmiként nem kerülhet sor új személy kinevezésére, mert ahhoz kormányülésre illetve -határozatra volna szükség, a pihenőszabadságát töltő Viorica Dăncilă hiányában erre nincs lehetőség.

Az utóbbi napokban a Maros megyei prefektus kinevezése nem a kormánypártok, hanem az ellenzék számára vált elodázhatatlanná.

HIRDETÉS

Több politikus is követelte, hogy a kabinet mielőbb nevezze meg Goga utódját, és ne bízza a prefektúra vezetését a leváltott kormánybiztos helyettesére, Nagy Zsigmondra. Az RMDSZ által támogatott Nagynak ugyan nem rónak fel semmit, azt sem mondják ki tisztán, hogy nem tartják szerencsésnek, hogy a megye élén magyar nemzetiségű köztisztviselő álljon, viszont

különböző ürügyek kapcsán mielőbbi „visszafokozását” szorgalmazzák.

Legutóbb Ervin Molnar, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke az árvízveszélyre hivatkozva sürgette meg az új prefektus kinevezését. Az ellenzéki pártoknak valójában az nem teszik, hogy Goga leváltása óta elmaradtak a kétnyelvűség illetve a nemzeti jelképek elleni prefektusi fellépések.

PNL: Tegyenek oda egy liberálist

Abban az esetben, ha a kormánykoalíció nem talál saját holdudvarában megfelelő szakembert a prefektusi tisztségre, a PNL magának követelné a posztot. Az alakult vezető politikusa, Ervin Molnar kijelentette, hogy a liberálisok bármikor kisegítenék a Dăncilă-kabinetet egy listával, melyre kompetens tagjaik és szimpatizánsaik neve kerülnének fel.

Garantáljuk, hogy bárki erről a listáról messzemenően eleget tudna tenni a kormánymegbízott feladatának

– nyilatkozta Molnar. Szerinte amennyiben a miniszterelnök nem tesz eleget a liberálisok kérésének, hozzon egy olyan kormányrendeletet, mellyel Maros megyében megszüntetik a prefektusi tisztséget. A magát román nemzetiségűnek valló politikus kizárja annak lehetőségét, hogy a kormány a jelenlegi magyar alprefektust léptesse elő prefektusi tisztségbe. Két héttel ezelőtt Molnar felettese, Cristian Chirteş parlamenti képviselő is hasonló kéréssel fordult a kormányhoz.

Paşcan: Az RMDSZ csereberéli a prefektusokat

A Népi Mozgalom Pártja (PMP) szenátora és egyben országos alelnöke, Marius Paşcan az RMDSZ-t teszi felelőssé a kialakult helyzetért. Meglátásában

a magyarok érdekvédelmi képviseletének köszönhető a legutóbbi három prefektus leváltása.

Szerinte az alkotmány és a törvények védelmezőiként jellemzett, Corneliu Grosu, Vasile Oprea és Lucian Goga kényelmetlenné váltak a szövetség számára, amely kijárta a menesztésüket. „Hármuk közül egyikről sem derült ki, hogy nem tartanák tiszteletben a törvényt; ellenkezőleg, eljárásaikkal ő maguk őrködtek az alkotmány és a törvényesség betartása fölött. Az RMDSZ-nek viszont érdeke a törvény áthágása és egy diszkrimináló, alkotmányellenes rezsim fenntartása, egy afféle, a magyar közösségnek szánt párhuzamos állam” – vélekedett a PMP politikusa. A magyarellenes kirohanásairól elhíresült Paşcan

külön megdicsérte Opreát és Gogát, amiért határozottan felléptek a kétnyelvűség visszaszorításáért illetve a nemeseknek visszajuttatott birtokok visszapereléséért.

Hasonlóan a liberálisokhoz, a Traian Băsescu által létrehozott politikai alakulat alelnöke is arra szólította fel Viorica Dăncilă kormányfőt, hogy mielőbb nevezzen ki prefektust Maros megye élére.

Lapunknak nyilatkozva, Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei elnöke viccesnek tartotta, hogy egyesek szerint a szövetségnek akkora befolyása volna, hogy kénye-kedve szerint prefektusokat tudna leváltani és kinevezni. A leendő kormánybiztos személyét illetően az RMDSZ csak annyit tehet, hogy amennyiben fenntartásai vannak, azt jelzi Bukarestben.

Nem vagyunk kormányon, nem dönthetünk. A koalícióval kötött egyezség alapján csupán a magyar alprefektus kinevezésében volt beleszólásunk

– szögezte le a megyei önkormányzat elnöke. Péter szerint azonban Goga leváltása után bebizonyosodott, hogy „nem dől össze a világ”, ha egy magyar ember vezeti a kormányhivatalt.

Duşa lenne a befutó?

Megkeresésünkre Nagy Zsigmond elmondta, hogy

a kormányhivatalban és az alárendeltségébe tartozó közintézményekben minden a legnagyobb rendben és békében működik.

Ő maga igyekszik mindenütt ott lenni, ahol szükség van rá, és minden egyes gondot a lehető legoperatívabb megoldani. „Az utóbbi időkben annyi tűzeset, árvíz és baleset volt a megye területén, mint amennyi nem volt az utóbbi négy évben összesen. A tűzoltósággal igyekeztünk mindenre a lehető legjobb megoldást megtalálni, a károkat időben felmérni, és továbbítani az illetékes szerveknek” – mondta el Nagy Zsigmond. Ugyanakkor elismerte, hogy az,

ami rá hárul, az nem egyetlen embernek való munka.

Néhány hónappal korábban még úgy tűnt, a kisebbik kormánypárt soraiból kerül ki az új prefektus. A Liberálisok és Demokraták Szövetségébe (ALDE) átnyergelni készülő maroknyi csapat, melyet Dorin Florea polgármester és tanácsadója, Claudiu Maior vezetett volna, nem nyerte el Călin Popescu-Tăriceanu pártvezér bizalmát, így a terv dugába dőlt. Utólag Mircea Duşa, a védelmi tárca államtitkárának a neve is felmerült.

Lapértesüléseink szerint a maroshévízi származású politikus számít befutónak.

Duşa, aki korábban a kisváros polgármestere, majd Hargita megye prefektusa, később parlamenti képviselője is volt, majd egy ideig a védelmi tárca élén állt, Marosvásárhelyen telepedett le, a megyeszékhellyel összenőtt Marosszentkirályon családi házat vásárolt, ahol bukaresti tartózkodása mellett, egyre több időt tölt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS