Miniszterek listázott vagyona

Miniszterek listázott vagyona

Hat számjegyű összegek. Változó a kormánykoalíció tagjainak tavalyi bevétele, de egyik sem mondható alacsonynak

Fotó: Gábos Albin

Van, aki több, mások kevesebb vagyonnal büszkélkedhetnek, de szinte mindegyik miniszter házakkal, területekkel, autókkal és bőséges megtakarításokkal rendelkezik – derül ki a kormánykoalíció tagjainak legfrissebb vagyonnyilatkozataiból. Többeknek vannak ugyanakkor tartozásai is. Mint kiderül: a sportminiszternek a tokiói paralimpiai ezüst – a dicsőség mellett – egy vagyont hozott a bankszámlájára.

Iszlai Katalin

2022. június 25., 22:122022. június 25., 22:12

A kormány gazdagjai és „szegényei” címmel készített összeállítást a tisztségviselők javairól frissen megújított vagyonnyilatkozataik alapján az Adevărul napilap. Mint kiderült, a vagyonkülönbségek néhány esetben valóban jelentősek, ám a lista végén lévőknek sem kell amiatt aggódniuk, hogy nem lesz mit a tejbe aprítani.

A miniszterelnök és PSD-s helyettese

Nicolae Ciucă miniszterelnöknek több mint 380 ezer lejes bevétele volt tavaly:

166 ezret védelmi miniszterként és miniszterelnökként zsebelt be, nyugdíjasként pedig további 215 ezer lejre tett szert.

Ciucă rendelkezik továbbá egy házzal Ilfov megyében, két belterülettel (Ilfov és Dolj megyékben), illetve két személyautóval. Bankszámláin 160 ezer lej megtakarítása van, illetve mintegy 120 ezer lejt fektetett be, másrészt azonban tartozása is van, 100 ezer eurós hitelét 2025-ig kell visszafizetnie.

Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes már szerényebb mutatókkal büszkélkedhet: tavaly 155 ezer lejes bevételt könyvelt el képviselőként és miniszterként, egy lakóháza van Temes megyében, illetve egy belterülete, autója viszont nincs. Emellett 110 ezer eurós megtakarításai vannak a számláin, és egy kölcsönt is adott 545 ezer lej értékben, a bankoknál viszont van egy 52 400 eurós hitele, amit 2035-ig kell törlesztenie.

A PSD az élen

A PSD-s miniszterek között élen jár Vasile Dîncu védelmi miniszter, akinek

2 millió 340 ezer lej és 46 ezer euró megtakarítás van a számláján,

továbbá két autóval és további luxusjavakkal rendelkezik, például arany ékszerekkel (18 ezer euró), festményekkel (15 ezer euró) és szobrokkal (ötezer euró). Bevételei miniszterként és tanügyi dolgozóként 240 ezer lejre rúgtak tavaly.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter sem panaszkodhat: van egy háza Barcarozsnyón, illetve két lakása a fővárosban és Voluntariban. Számláin 565 ezer euró, 534 ezer lej és 15 ezer dollár található, illetve részvényekkel is rendelkezik 950 ezer lej értékben, ellenben egy 239 ezer lejes tartozása is van. Tavalyi bevételei miniszterként és egészségügyi, illetve főiskolai oktatóként 370 ezer lejre tehetők.

Gabriela Firea családügyi miniszter egy házzal rendelkezik Ilfov megyében, három belterülettel és egy autóval, illetve 130 ezer euró értékben ékszerekkel és 110 ezer euró értékben festményekkel. Megtakarításai viszont csak 25 ezer lejre rúgnak, igaz, kölcsönt is adott 30 ezer lej értékben. Bevételei miniszterként és szenátorként 150 ezer lej körül alakultak.

Florin Spătaru gazdasági miniszter azzal tűnik ki, hogy

tavaly mindössze 1500 lej bevétele volt bizonyos mezőgazdasági területek után.

Emellett két házzal rendelkezik Galac megyében, hat telekkel (ebből három belterület), illetve egyéb javakkal 35 ezer euró értékben. Megtakarításai meghaladják a 300 ezer lejt, de tartozásai is vannak a bankok felé 68 ezer lej értékben.

Marius Budăi munkaügyi miniszternek egy háza van Botoşani megyében, egy belterülete és három autója, további kettőt pedig tavaly idegenített el (tulajdonjog átruházása). Megtakarításai 45 ezer lejre tehetők, tartozásai viszont 89 ezer lejre. Miniszterként és képviselőként 157 ezer lej ütötte tavaly a markát, illetve további 130 ezer lejt kapott az Állandó Választási Hatóságtól (AEP) kampányköltségek fedezésére.

Adrian Câciu pénzügyminiszternek egy háza, egy kereskedelmi helyisége és két belterülete van. Emellett rendelkezik két autóval és 36 ezer lejnyi megtakarítással. Tavalyi bevétele 183 ezer lejre tehető (PSD-tanácsadó, polgármester, szerzői jogok).

A PSD-lista ellentétes oldalán található Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter, akinek sem háza, sem személyautói nincsenek, mindössze egy belterülettel rendelkezik. Megtakarításai 40 ezer lej értékben vannak, tartozásai viszont 390 ezer lejre rúgnak. Tavalyi bevételei 153 ezer lejre tehetők.

PNL-s vagyonnyilatkozatok

A PNL-s miniszterek közül Virgil Popescu energiaügyi miniszter jár az élen, akinek két háza és lakása, öt belterülete, hét mezőgazdasági és két erdős területe van. Autója nincs, megtakarításai viszont elérik a 290 ezer lejt és a 83 ezer eurót. Kölcsönöket 1,3 millió lej értékben adott, bankhitele 163 800 euró értékben van. Bevételei tavaly elérték a 173 ezer lejt.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter egy házzal, egy lakással és három autóval rendelkezik. Megtakarításai 280 ezer lejre és 94 ezer euróra tehetők, de tartozásai is vannak 313 ezer lej értékben a bankok, és 32 ezer lej értéken egy magánszemély felé. Bevételei tavaly 413 ezer lejre rúgtak.

Lucian Bode belügyminiszter egy ház, egy lakás és egy autó tulajdonosa, megtakarításai 35 ezer euróra tehetők, tartozásai pedig 126 ezer euróra és 250 ezer lejre. Bevételei megközelítették tavaly a 170 ezer lejt.

Bogdan Aurescu külügyminiszternek két lakása, egy autója és 116 ezer eurós, illetve 100 ezer lejes megtakarításai vannak. Tavalyi bevételei 287 ezer lejre tehetők (miniszterként és tanügyi dolgozóként).

Sebastian-Ioan Burduja kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős miniszternek két lakása van Romániában és egy háza az Egyesült Államokban, két mezőgazdasági területe és két autója. A kilencezer euróra becsült óráin és ékszerein túl 75 ezer dollár és 43 ezer lej megtakarítása van. Miniszterként 234 ezer lejes bevétele volt tavaly, amihez hozzáadódik további 60 ezer dollár ingatlankiadásból.

Cătălin Predoiu igazságügyi miniszternek nincsen háza, de van két autója és órái, utóbbiak 20 ezer euró, illetve műalkotásai 25 ezer lej értékben. Számláin 30 ezer lej megtakarítás van, bevételei pedig elérik a 445 ezer lejt (miniszterként és jogászként).

Hogy áll az RMDSZ?

Az összeállítás szerint a kormánykoalíció RMDSZ-es tagjai sem panaszkodhatnak. Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes három házzal rendelkezik, ezek közül kettő Kolozsváron, egy pedig Székelykeresztúron található. Emellett van öt telke (három belterület és kettő mezőgazdasági terület), két autója és festményei, utóbbiak hatezer euró értékben. Megtakarításai megközelítik a 400 ezer lejt. Ő az egyetlen a koalíció vezetői közül, aki a pártjától is részesül fizetésben, ami tavaly 151 ezer lejre rúgott, ehhez jött hozzá a miniszterelnök-helyettesként kapott 157 ezer lej.

Novák Eduárd sportminiszternek négy lakása van, három Csíkszeredában, egy pedig Budapesten. Számláin 620 ezer lej megtakarítás van, illetve rendelkezik négy belterülettel, és egy-egy erdős és mezőgazdasági területtel. Tavaly miniszterként 170 ezer lejes bevételt könyvelt el, amihez hozzáadódott 554 440 lej a tokiói paralimpián nyújtott teljesítményéért (ezüstérmet nyert a 4000 méteres egyéni üldözéses futamban).

Mint ismert, a Novák által vezetett ifjúsági és sportminisztérium kezdeményezésére

a kormány tavaly elfogadta az olimpiai és paralimpiai bajnokok anyagi juttatásának megduplázását; így az aranyéremért 140 000 euró jár (az addigi 70 000 euróhoz képest), az ezüstéremért 112 000 euró (az addigi 56 000 euró helyett).

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter hat telekkel rendelkezik (két belterület, négy mezőgazdasági terület), mindegyik Csíkszentkirályon található, akárcsak a háza. Megtakarításai elérik a 470 ezer lejt, illetve 963 ezer lej értékben adott kölcsönt, de tartozásai is vannak egy magánszemély felé 300 ezer lej értékben. Bevételei tavaly 170 ezer lejre rúgtak.

Az RMDSZ-es miniszterek közül Cseke Attila fejlesztési miniszter vagyonnyilatkozata a legszerényebb: egy háza van Bihar megyében, egy belterülete, két autója és 130 ezer lej a számláin. Tavaly 153 ezer lej bevételre tett szert.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 05., kedd

Kigyulladt egy lakóház pincéje Székelyudvarhelyen

Tűz ütött ki egy lakóház pincéjében Székelyudvarhelyen vasárnap este. A továbbterjedés veszélye miatt nagy erőkkel szálltak ki a helyszínre a tűzoltók.

Kigyulladt egy lakóház pincéje Székelyudvarhelyen
2023. december 05., kedd

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön

Idén is megtartották a magyar tudomány napját Erdélyben, több városban már lezajlottak az ehhez kapcsolódó rendezvények, míg Háromszéken pénteken szerveznek agrártudományi konferenciát a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karán.

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön
2023. december 05., kedd

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése

Méretes fúró jelzi Erdőszentgyörgyön, hogy nekifogtak a tanuszoda építésének. A munkálatok egy éves késéssel kezdődtek, mert a kivitelező csak újabb fúrások és talajvizsgálat után fogott neki az építkezésnek.

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése
2023. december 05., kedd

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon

A belügyi szervek 4113 bűncselekményt állapítottak meg a december elsejei hosszú hétvégén és több mint 36 800 bírságot róttak ki, összesen mintegy 15 millió lej értékben – közölte hétfőn a belügyminisztérium szóvivője.

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon
2023. december 05., kedd

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre

Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet Székelyföld-szerte az elmúlt éjszaka, de országszerte is csak alig néhány helyen nem volt mínusz tartományban a hőmérők higanyszála keddre virradóan.

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre
2023. december 05., kedd

Két tucat jogsit vontak be a hosszú hétvégén Háromszéken

Több mint ötszáz rendőr teljesített szolgálatot a hosszú hétvégén a közrend biztosítása, valamint a közutak biztonságának növelése érdekében Háromszéken – közölte a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Két tucat jogsit vontak be a hosszú hétvégén Háromszéken
2023. december 05., kedd

Bár rövidebb lesz idén a gyergyószentmiklósi városnap, a búcsús szentmise és a dísztanácsülés nem maradnak el

Idén a korábbi évekhez képest szerényebben lesz Gyergyószentmiklós városünnepe. Az önkormányzat a kormány megszorító intézkedéseire hivatkozva egynaposra szűkítette a programot.

Bár rövidebb lesz idén a gyergyószentmiklósi városnap, a búcsús szentmise és a dísztanácsülés nem maradnak el
2023. december 05., kedd

Csak Hargita megyében több mint hétezer roma él a „no-go” övezetekben és hipergettókban

Hargita megyében negyvenhárom úgynevezett „no-go”, azaz tiltott övezetet, köztük harminckét meglehetősen leromlott állapotú, leszegényedett, megbélyegzett hipergettót azonosítottak a romák társadalmi befogadására vonatkozó stratégia kidolgozása során.

Csak Hargita megyében több mint hétezer roma él a „no-go” övezetekben és hipergettókban
2023. december 04., hétfő

Iskolafelújítás Székelykeresztúron: amit idén megtehetsz, ne halaszd jövőre

Mintegy 15 millió lej értékű épület-helyreállítás van folyamatban a több mint százéves székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpontban, ahol párhuzamosan zajlanak a kinti és benti munkálatok. A cél az, hogy év végéig felhasználják az EU-s támogatást.

Iskolafelújítás Székelykeresztúron: amit idén megtehetsz, ne halaszd jövőre
2023. december 04., hétfő

Egy doboznyi szeretet a rászorulóknak

Egy doboznyi szeretet címmel szervez karácsonyi adománygyűjtést a kézdivásárhelyi Benedek Elek óvoda és az RMDSZ helyi szervezete. A kezdeményezők a rászoruló családok ünnepét szeretnék szebbé varázsolni.

Egy doboznyi szeretet a rászorulóknak
Egy doboznyi szeretet a rászorulóknak
2023. december 04., hétfő

Egy doboznyi szeretet a rászorulóknak

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM