Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Minden tizedik embert érint a cukorbetegség

Szász Cs. Emese 2019. november 14., 11:39 utolsó módosítás: 2019. november 14., 11:40

A 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi problémája a cukorbetegség. Így van ez világszinten, de nem vagyunk kivételek ez alól mi, székelyföldiek sem: tíz emberből egy biztosan érintett a diabéteszben, pedig a szakemberek szerint kis odafigyeléssel meg lehetne előzni a betegség kialakulását. Erre szeretnék felhívni a figyelmet a cukorbetegség világnapján is, ami éppen ma van.

Már könnyű ellenőrizni. Egy egyszerű szúrással megnézhetjük, rendben van-e a vércukorszintünk Fotó: Barabás Ákos

November 14-e a cukorbetegség világnapja, ezen a napon született ugyanis Frederick Banting, aki 1921-ben felfedezte az inzulint.

A 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi problémája a diabétesz

– mondják a szakemberek, rámutatva, hogy a betegségben szenvedők száma négyszeresére nőtt egy 34 éves időszakban, 2014-ben elérte a 422 milliót, és a világ népességének csaknem 9 százaléka szenved diabéteszben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

Évente körülbelül 1,5 millió ember hal meg cukorbetegségben, további 2,2 millió haláleset pedig a betegség szövődményeinek eredményeként következik be.

A WHO adatai szerint ugyanakkor a világon minden második cukorbetegség rejtve marad.

HIRDETÉS

Tíz emberből egy biztosan cukorbeteg

„Mi sem vagyunk kivételek” – mondta a Székelyhon megkeresésére Lőrinczi Csaba székelyudvarhelyi diabetológus, belgyógyász főorvos, aki szerint nálunk is rohamosan nő a diagnosztizált betegek száma: évi 180–200 új beteg kerül nyilvántartásba csak a székelyudvarhelyi cukorbeteg-rendelőben.

Romániában az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint mintegy 1,5 millió ember szenved cukorbetegségben.

„Tíz emberből egy biztosan cukorbeteg, aminek sok oka van. Elsősorban ez egy civilizációs betegség, vagyis az életmódunk az, ami hajlamosít rá: a túltáplálkozás, a túlsúly és az egyre elterjedtebb városi életmóddal járó kevesebb mozgás” – fejti ki a diabetológus. Hozzáteszi, az, hogy

minden második cukorbetegség rejtve marad, világszinten igaz lehet, de nálunk biztosan nem ilyen rossz a helyzet.

A diabétesz annyira a közbeszéd témája lett, hogy szerencsére sokan hasonló tünetek esetén is elmennek, megnézetik a cukorszintjüket. A hozzáférhetőséggel sincs ma már gond,

a legtöbb háziorvos is tud gyors cukortesztet végezni.

Ha jelentkeznek a tünetek, már késő

A betegség tünetei is sokak által ismertek: sok vizet iszik, állandóan szomjas, sokat jár a vécére, fáradékony és fogy a testtömegéből a beteg. De Lőrinczi Csaba főorvos szerint nem akkor kell orvoshoz fordulni, amikor már felfedezzük magunkon, gyermekünkön a tüneteket, akkor ugyanis már késő, valószínűleg 200-as vagy a fölötti cukorszintje van a tünetekkel már rendelkező betegnek.

Arra kellene figyelni, hogy a cukorbetegségre való hajlam öröklődik, tehát akinek cukorbeteg hozzátartozói, felmenői vannak, az időnként ellenőriztesse a cukorszintjét, illetve vérnyomásos, szívbeteg és érszűkületes betegségnél szintén keresni kell a diabéteszt. Emellett mindenkinek, akinek a testsúlya 10–15 százalékkal meghaladja az átlagot és mellé keveset is mozog, szintén javasolt ellenőriztetni, mert mindez hajlamosít rá

– magyarázta a főorvos. Hozzátette, az volna az igazi, ha fel lehetne ismerni az anyagcsere-rendellenességet akkor, amikor az még nincs olyan előrehaladott állapotban, hogy tüneteket is okozzon. Ha azonban

a diabéteszre hajlamosak vigyáznak a testsúlyukra, egészségesen étkeznek és rendszeresen mozognak, akár felére is csökkenthetik a betegség megjelenésének esélyét

– hangsúlyozza a diabetológus, aki szerint éppen ezért a megelőzésre kellene nagyon nagy hangsúlyt fektetni. „Elébe kell menni, meg kell előzni, akkor vagyunk igazán hatékonyak” – összegez a szakember.

Ingyenes vércukorszint-mérés Marosvásárhelyen
A megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet a Maros megyei sürgősségi kórházban is, ahol a diabétesz világnapja alkalmából két napig ingyenes vércukorszint-mérést végeznek. Csütörtökön és pénteken reggel 8-tól déli 12 óráig várják az érdeklődőket a kórház 4089-es szobájában kialakított laboratóriumba.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS