Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Mezei szerint nagyobb fertőzésveszélynek teszik ki a magyar érettségizőket azáltal, hogy nekik több a vizsgájuk

Barabás Orsolya 2020. május 28., 15:30 utolsó módosítás: 2020. május 28., 15:32

A magyarellenesség 2020-ban az új nemzetstratégia Romániában – jelentette ki csütörtökön Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke az Erdélyi Magyar Szövetség nevében tartott online sajtótájékoztatón, utalva az elmúlt időszakban elhangzott kisebbségellenes kijelentésekre. Kitért arra a beadványra is, amelyben azt kérik, hogy a magyar anyanyelvű diákoknak a járványhelyzetre való tekintettel ne kelljen román nyelvből érettségizniük.

Mezei szerint nagyobb fertőzésveszélynek teszik ki a magyar érettségizőket azáltal, hogy nekik több a vizsgájuk
galéria
Több vizsga, nagyobb járványveszély? Az MPP elnöke szerint egyértelmű. Képünk illusztráció Fotó: Árvai Károly/MTI

Mezei János szerint összefogással, a békés utat keresve kellene megálljt parancsolni a magyarellenes retorikának, ami mellett nem lehet szótlanul elmenni: fel kell venni a kesztyűt, mert úgy tűnik, hogy az új nemzetstratégia 2020-ban a magyarellenesség Romániában, erre több bizonyíték is elhangzott az elmúlt időszakban, többek között Klaus Iohannis államfő kijelentései.

Az MPP elnöke arról is beszélt, hogy beadvánnyal fordultak a miniszterelnökhöz, illetve a tanügyminiszterhez, amelyben azt kérik, hogy

a járványhelyzetre való tekintettel a magyar anyanyelvű diákoknak is ugyanannyi érettségi vizsgán kelljen részt venniük, mint a románoknak.

Szerinte nagyobb veszélynek vannak kitéve a magyar anyanyelvűek azáltal, hogy nekik négy vizsgájuk van, mint a románok, akiknek csak három, hiszen így a magyaroknak több a felkészítő órájuk is.

Ez nemcsak diszkrimináció, hanem fertőzésveszélyes is

– hangsúlyozta Mezei, aki szerint a koronavírus egy lehetőség arra, hogy a két nemzet között békesség legyen, és feloldják a diszkriminációt.

Az MPP elnöke a román érettségi vizsgát a jövőre nézve is mellőzné a magyar diákok számára, de első lépésként úgy gondolja, pozitívum lenne, ha legalább a közelgő érettségin mentesülnének e teher alól a vizsgázók. Mezei úgy tapasztalja, hogy a rossz román érettségi eredmények miatt tanulnak tovább sokan külföldön, majd többségük ott is marad, nem tér haza.

Egyébként – mint elhangzott – még nem sikerült bejegyeztetni az MPP és az EMNP fúzióját, ebben a kérdésben újabb tárgyalás június második felében lesz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat