Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Mexikói esettanulmány-versenyen értek el második helyezést erdélyi diákok

Barabás Hajnal 2019. november 05., 18:54 utolsó módosítás: 2019. november 05., 20:08
HIRDETÉS

Második helyezést értek el egy mexikói nemzetközi esettanulmány-versenyen a Gazdasági Tanácsadó Klub és a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának magyar tagozatos hallgatói. A gazdasági vetélkedőn kanadai, kínai, valamint dániai egyetemek csapatait előzték meg az erdélyi diákok.

Az erdélyi diákok a mexikói nemzetközi versenyen. Forrás: Babeș Bolyai Tudományegyetem

A csíkszentkirályi Izsák Réka tagja volt annak a csapatnak, amely a dobogó második fokán végzett a mexikói Universidad Panamericana egyetem esettanulmány-versenyén. A pénzügy és bank szakos másodéves hallgató elmondta,

a Babeș–Bolyai Tudományegyetem diákjai számos esettanulmányi versenyen vettek részt az utóbbi időben, legutóbb Norvégiában is második helyezést értek el csapatukkal.

HIRDETÉS

Mexikóban október 28. és november 2. között zajlott a verseny, amelyen tíz országból 12 csapat mérte össze tudását. Köztük volt az a négy erdélyi magyar diák is, akik a Gazdasági Tanácsadó Klub (GTK) tagjaiként, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának hallgatóiként versenyeztek. Mint Izsák Réka elmesélte, a többfordulós versenyen

valós vállalatok valós problémáira kellett stratégiákat kidolgozni, például a világ vezető pékipari vállalatának, a mexikóvárosi Bimbo Groupnak kellett terjeszkedési stratégiát összeállítani piaci részesedésének növelése érdekében.

Egyébként nemcsak szakmai tudással vérteződtek fel, hanem kulturális élménnyel is gazdagodtak, barátságokat köthettek külföldi egyetemek diákjaival, belekóstolhattak a házigazda mexikóiak életvitelébe, gasztronómiájába. Ugyanakkor

meglátogathatták Tequila városában az egyik legnagyobb családi vállalkozású tequilagyárat is.

Réka csapattársai a székelyudvarhelyi Barabási Tamás, a marosvásárhelyi Boga Balázs, valamint a szintén marosvásárhelyi Jakó Zsolt voltak, másod- és harmadéves hallgatói a kolozsvári egyetemnek.

Forrás: Babeș Bolyai Tudományegyetem

Innovatív oktatási eszköz

Szász Levente, a csapat egyik felkészítő tanára arról beszélt, hogy az esettanulmány-versenyt mint oktatási módszert az amerikai Harvard egyetemen dolgozták ki, és Romániában először a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatán kezdték el használni. A diákoknak ezáltal lehetőségük van olyan valós problémákkal foglalkozni, amelyekkel a vállalatok is szembesülnek,

a versenyeken pedig kifejezetten hasznos, hogy az esettanulmányokat nem tanárok, hanem maguk a vállalatok képviselői értékelik.

A mexikói versenyt egyébként kanadai egyetemisták nyerték meg, a második helyen végeztek az erdélyiek, őket követték a rangsorban a kínaiak, valamint a dánok.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS