Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Mennyire boldog a székely?

Székelyhon 2018. február 27., 14:55 utolsó módosítás: 2018. március 08., 16:46

„Szárnyaló GDP, növekvő vásárlóerő-paritás, minimálbér-emelés, több ezer új- és használtautó-bejegyzés” – csak néhány a mostanában megszokott szalagcímek közül. Anyagi javaink gyarapodnak, egyre nagyobb a jólét, de ez valóban megmutatja a jóllétet? A Székely Boldogság Indexszel most arra keressük a választ, hogy valójában mennyire boldog a székely.

Mennyire boldog a székely?
galéria
Az anyagiakon túl, vajon mennyire boldogok a székelyek? Illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Egyre több ország használ a jólét mérésére a GDP és egyéb, csak gazdasági statisztikákra épülő mutatók mellett különböző boldogságindexeket, mivel már a politikai döntéshozás is mind inkább látja, hogy

az emberek elégedettségét az életükkel nemcsak a bevételük, jövedelmük határozza meg, hanem sok egyéb tényező is.

Az egyik legismertebb és világszinten legelterjedtebb ilyen boldogságmutató a Happy Planet Index (HPI), amelyet már a Föld szinte összes országára kiszámoltak, köztük Romániára és Magyarországra is, így kiválóan lehet összehasonlításokat tenni közöttük.

Székely Boldogság Index

Regionális és egy kisebbségre vonatkozó számítás még nem volt, eddig! „Most azonban nem kevesebbre vállalkozunk, mint hogy megtudjuk, mennyire boldog a székely!” – ezt már Györgyei Szabó Magdolna, a projekt ötletgazdája, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének (UKKSZ) ügyvezetője mondja.

A szerencse forgandó. Nyerhet, ha részt vesz a felmérésben

„Természetesen most nem csak a vállalkozók, hanem az egész székelység boldogságszintjére vagyunk kíváncsiak. A Székely Boldogság Index kiszámításához a száraz statisztikai adatok mellett olyan szubjektív válaszokra is szükségünk van, amelyekben az emberek maguk értékelik elégedettségüket, boldogságukat. Ezért

online kérdőívünkkel minél több olyan 15 év feletti, magyar ajkú személyt szeretnénk elérni, aki Székelyföldön él és székelynek érzi magát”

– folytatja az ügyvezető.

A nagyon rövid, egyszerű, mindössze 3–4 perc alatt kitölthető anonim kérdőív adataiból és egyéb statisztikákból (ökológiai lábnyom, jövedelmi különbségek stb.) tudományos módszerekkel számolódik ki a Székely Boldogság Index, az elemzést Szabó Árpád, a MÜTF Oktatási Központban, a marosvásárhelyi Sapientián és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen is oktató közgazdász végzi majd el.

{A}

Az eredmények első publikálására stílszerűen március 20-án, a Boldogság Világnapjára időzített eseményen kerül majd sor Székelyudvarhelyen. Ezen a rendezvényen

sorsolják ki azt a szerencsés nyertest is a kérdőívet kitöltők közül, aki párjával egy nagyon boldog wellnesshétvégét tölthet majd el a bálványosfüdői Bálványos Resortban.

De azok a kitöltők sem maradnak le semmiről, akik nem tudnak majd részt venni ezen az eseményen, mivel minden, az e-mail-címét megadó válaszadónak elküldik majd a Székely Boldogság Indexszel kapcsolatos elemzést. Ráadásul a tervek szerint az eseményt több székely városban is megszervezik a későbbiekben.

A Mennyire boldog a székely? kérdőív erre a linkre kattintva érhető el, köszönjük a kitöltést!

A kérdőív kitöltésének határideje lejárt, köszönjük, hogy részt vettek a felmérésben!
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat