Mennyibe kerül otthon lenni a gyerekkel?

Mennyibe kerül otthon lenni a gyerekkel?

Teher és rengeteg pénz a gyerekfelügyelet megoldása a szülők számára. Képünk illusztráció

Fotó: MTI/Komka Péter

Noha a hétről hétre változó tanügyi rendeletek egyre több tanintézetnek adják meg a lehetőséget a jelenléti oktatás megkezdéséhez, van azért még számos óvoda és iskola, ahol online kezdenek a gyerekek ezen a héten is. A szerencsésebb családoknál a nagyszülő vigyáz az óvodásokra, kisiskolásokra, amíg a szülők dolgoznak, de sok esetben kénytelenek dadust fizetni a gyerekfelügyeletért. Van, ahol kényszerszabadságot kér az egyik szülő, máshol pedig egyedül marad otthon a kisiskolás, ha a szülők dolgoznak.

Hajnal Csilla

2021. november 22., 22:022021. november 22., 22:02

2021. november 23., 10:402021. november 23., 10:40

Az óvodások esetében az online oktatás nagy kihívás elé állítja az oktatókat és szülőket egyaránt. Az oktató igyekszik érdekes feladatokat küldeni, sok dolgozó szülő azonban még a gyerekfelügyeletet is nehezen tudja megoldani, nemhogy az óvodás feladatokat. Az óvodás és kisiskolás gyerekeket még nem lehet magukra hagyni otthon, ezért

ha a szülők dolgoznak, és nagyszülők sincsenek, legtöbb esetben kénytelenek dadust fogadni.

A gyerekfelügyelettel megbízott személybe vetett bizalomnak ára is van: általában tízlejes órabér a legkevesebb, amiért elvállalja valaki a gyerekek felvigyázását, de akár húsz lejt is kérhetnek, ha tapasztalt, szaktudással rendelkező dadust fogadunk meg – derült ki körkérdésünkből.

Marosszéken átlagban 12–13 lejes órabérért vállalják

Aki hobbiszinten vigyáz gyerekekre, alkalmanként 10–12 lejt kér, ha már szaktudással rendelkezik, 20 lej körüli az órabére – osztotta meg tapasztalatait Timi. „Hozzánk alkalmanként jár egy lány, amikor a fiam beteg és nem megy oviba. Ilyenkor 4–5 órát van itt, és én is itthon vagyok. Tíz lejben egyeztünk meg órájára. De olyan esetben, amikor egyedül van csak a gyerekkel, gondolom, többet adnak. Nálunk csak játszani kell vele” – mesélte Márta.

Rebekáék 13 lejt fizetnek a dadusnak óránként, de ha minden nap jön napi 8 órát, akkor megegyezés alapján

havi 1500 lej körül mozog a bére.

Eszterék egy Marosvásárhelyhez közeli faluban élnek, és a két kisfiához napi 80–100 lej közötti napidíjért jár a dadus reggel nyolctól délután 5-ig, alkalmanként pedig a házimunkába is besegít, amíg a fiúk alszanak – mondta az édesanya.

Renátáék szintén falun laknak, 50 kilométerre Marosvásárhelytől. „1200 lejt kap havonta a dadus, plusz útiköltség – 10 km távolságra lakik tőlünk. Ezért az összegért napi 6 órában vagyunk megegyezve, de nem mindig marad annyit. Illetve a hétvégét és a plusz órát külön fizetjük (10 lej óránként), házi munkában nem kell segítenie, csak a gyerekkel foglalkozik” – mesélte Renáta.

Orsinak a tavalyi iskolalezárás idején volt szüksége dadára, akkor ezer lejt fizetett egy koronkai dadusnak, ebből 200 lej koszt volt. „Én vittem hozzá és délután hoztam el tőle, nagyon kedvesek voltak. Füves udvar és kisállatok simogatása volt a bónusz” – meséli a kisiskolás lány édesanyja.

A dadust nem mindenki tudja vagy szeretné megfogadni gyereke mellé, ezért sok kisiskolás gyerek van egyedül otthon pár órára, amíg a szülők dolgoznak.

A Marosvásárhelyen élő Imola nyolcéves lánya is egyedül maradt otthon, amíg szülei munkában voltak az elmúlt hetekben.

Felkel egyedül, bejelentkezik órára, online órák után megcsinálja a feltöltött feladatot.

„Ő egy angyal, tudom, de kénytelen volt, és ügyesen alkalmazkodott az első perctől. Szerencsére a múlt héttől már jelenléti oktatás van” – mesélte a marosvásárhelyi édesanya, akinek a lánya a koronavírus miatt barátkozott meg a laptoppal. Az édesanyának a munkában használt számítógépére fel van telepítve egy program, amivel látja a kislánya gépét, és ha valahol megakadt, be tudott lépni helyette. De olyan szülővel is beszélgettünk, aki gyerekét magánóvodába vitte arra a hétre, amíg zárva volt a gyerek óvodája. Ez 350 lejbe került nekik – mesélt a szülő. 

Fizetetlen szabadság

Székelyudvarhelyen sincsenek könnyű helyzetben az alacsony átoltottság miatt zárva tartó óvodákba és napközi otthonokba járó gyerekek szülei. A városban a múlt héten négy óvoda volt zárva. Aki tehette, munkaidejében nagyszülőknél, rokonoknál hagyta gyermekét, de olyan szülővel is beszélgettünk, aki

fizetetlen szabadságot vett ki meghatározatlan időre, hogy gyermekével lehessen.

Mások, akiknek erre sincs lehetőségük, kénytelenek fizetett gondozót fogadni. Az árak meglehetősen borsosak: két hétre akár 700 lejbe is kerülhet egy dada – és ebbe természetesen nem számítanak bele a hétvégi munkaszüneti napok.

Gyergyószentmiklóson tíz lej

„Sokan nem tudnak bekapcsolódni az online oktatásba, főleg ott, ahol a kisiskolás gyerek a nagyszülőknél van. Abban az esetben, ha két gyerek kisiskolás vagy óvodás egy családban, hogy lehet megoldani az online tanulást, ha nincs két okostelefon vagy mindenkinek külön táblagép, laptop, külön szoba és két anyuka vagy apuka?” – teszi fel egy gyergyószentmiklósi nagymama a kérdést a gyergyói édesanyák Facebook-csoportjában. A jelenlegi helyzetben azzal is meg kell birkózniuk a szülőknek, többek között Gyergyószentmiklóson is, hogy

van, ahol a nagyobb gyermek iskolába tud járni, a kisebb pedig nem mehet, mert ő másik épületben tanul.

Gyergyószentmiklóson hétről hétre több oktatási intézmény nyitja meg a kapuit, mert növekszik a személyzet átoltottsága. De még így is vannak iskolák és óvodák, ahol november 22-től is online lesz a tanítás, hiszen a város esetében egyelőre nem jelent enyhítést, hogy a három ezrelék alatti fertőzöttségi rátával rendelkező településeken az átoltottsági aránytól függetlenül jelenléti oktatásra térnek át, mert a pénteki adatok szerint Gyergyószentmiklóson a fertőzöttségi arány 4,45 ezrelék. Jobb helyzetben vannak a Gyergyó-medencei községek, hiszen Gyergyóújfalu kivételével, ahol 3,41 ezrelék a fertőzöttségi arány, mindenhol 3 ezrelék alatt volt a ráta pénteken, így ezeken a településeken mehetnek hétfőtől iskolába, óvodába a gyermekek.

Gyergyószentmiklóson vannak, akik munkakönyvvel alkalmaznak dadát a gyermekeik mellé, egyikük elmondása szerint ő nettó 1500 lejt és benzinpénzt is fizet a gyermekfelügyeletet ellátó személynek, aki heti 4 nap reggel 7-től este 7-ig van a gyerekekkel.

Nem kell takarítania, főznie, csak a gyerekekkel kell foglalkoznia.

Egy másik édesanya 1600 lejt ad a dadának, aki minden nap vigyáz a gyerekekre. Óradíj esetében a gyergyószentmiklósi szülők elmondása szerint 10 lejt fizetnek gyerekfelügyeletért.

Teljes körű igény van a felvigyázásra

Katona Krisztina Csilla mintegy tizenhárom éve foglalkozik gyerekfelvigyázással. Mint mondta, kezdetben csak pár órára volt szükség a felügyeletére, később aztán, ahogy egyre több szülő a gyereknevelés letelte után visszatért dolgozni, esetleg nem volt hely a bölcsődékben, tovább nőtt a gyerekfelvigyázás időtartama.

„A járványhelyzet óta teljes körű igény van a felvigyázásra. Van, ahol nem tudják a nagyszülőkre hagyni a gyerekeket, máshol – mert ilyen is előfordul – nem vállalja a nagyszülő a felvigyázást. A tanintézmények időszakos nyitása, illetve zárása pedig tovább nehezíti az állandó felügyeletet. Ez leginkább az előkészítő és negyedik osztályosok közötti korosztályt érinti” – közölte Csilla, aki fél éves korú gyerekektől kezdve egészen 8–9 éves korú gyerekekig vállal felvigyázást. Jelenleg

segédóvónői teendői mellett néhány órás felügyeletet vállal több gyerekre is, ha ugyanazon család tagjai.

Mint megjegyezte, a felvigyázás időtartamát általában a szülők munkaprogramja határozza meg. „Nálam óránként 12 lej a bér, két gyerek esetében pedig 15 lej. Ezt nem tartom soknak ahhoz képest, hogy mekkora a felelősség mértéke” – tudatta. A különböző közösségi csoportokban tapasztalata szerint átlagban 10 lejt fizetnek a dadáknak. Tudomása szerint jelenleg egyetemisták és óvópedagógia tanulmányokat folytatók vállalnak pár órás felvigyázást a tanulás mellett Csíkszeredában.

Egy másik, korábban pedagógusként dolgozó, de már nyugállományba vonult dada elmondása szerint a hosszútávú felvigyázókat igényeli a szülők többsége. „El kell hozni a gyerekeket az óvodából, esetleg bezár az intézmény és nincs megoldás. Így a biztosra mennek és zárástól függetlenül kérik az öt-hat óra felügyeletet” – osztotta meg tapasztalatait. Ő gyerekenként 15–20 lej közötti összeget kér óránként, mivel legkevesebb egy óra otthoni tanítást is biztosít, amely összeg a szülőknek is megfizethető.

1 hozzászólás
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 99. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 99. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 21., hétfő

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán

Anyagi nyereséget a harmadik szezon végének közeledtével sem könyvelhet el a 2019-ben átadott székelyudvarhelyi sátortetős műjégpálya, sikereket viszont annál inkább: elégedettek a szülők és tanítók a Korisulival, illetve a hokiedzésekkel.

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán
2022. március 21., hétfő

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre

További adományokra, alapélelmiszerekre, ruhaneműre, cipőre, tisztálkodószerekre van szükség, hiszen egyre több menekült érkezik Ukrajnából Marosvásárhelyre.

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre
2022. március 21., hétfő

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet

A tűzoltók folyamatos figyelmeztetése ellenére is állandóak a tarlótüzek Maros megyében. Január 1. és március 21. között már 211 tarlótűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet
2022. március 21., hétfő

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához

Aláírták tavaly a finanszírozási szerződést, de azt még nem tudja a községvezetés, hogy mikor épül fel a Csíkszentkirályra tervezett tanuszoda. A működtetési költségek jelentős növekedésére készülnek, de van rá fedezetük.

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához
2022. március 21., hétfő

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein

Pályázaton nyert pénzösszegből biztosítanak ingyenes wifiszolgáltatást Székelyudvarhely népszerűbb közterein – adta hírül közleményében a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal.

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein
2022. március 21., hétfő

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján

A harminc évnél fiatalabb generáció sokkal empatikusabb, mint az idősebbek, akik még mindig tartózkodón viselkednek, ha Down-szindrómával élő gyerekkel találkoznak. Ezért is szükségesek azok a megmozdulások, amelyeket egy-egy világnapon szerveznek.

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján
2022. március 21., hétfő

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen

Vajdaság és Felvidék után most Erdélyben szerveznek Magyar Digitális Napokat a Digitális Jólét program keretén belül. A március 24-25-én Marosvásárhelyen zajló konferencia egyik célja, hogy beszéljenek a különböző szektorok digitalizációjáról.

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen
2022. március 21., hétfő

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen

Gyermeke elrablását jelentette egy székelyudvarhelyi férfi a 112-es segélyhívó számon szombaton, azonban mint kiderült, a gyermek végig otthon volt biztonságban. Az apa még egy feliratot is festett a ház falára – adja hírül a Hargita megyei rendőrség.

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen
2022. március 21., hétfő

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken

Lángra kapott a tarló hétfőn az Illyefalva községhez tartozó Aldoboly közelében, a házak is veszélybe kerültek.

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken
Veszélyes tarlótüzek Háromszéken
2022. március 21., hétfő

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken

2022. március 21., hétfő

Villámcsődületet tartottak a Down-szindróma világnapján Székelyudvarhelyen

Március 21-e nem csak a csillagászati tavasz kezdetét jelenti, hanem a Down-szindrómások világnapja is.

Villámcsődületet tartottak a Down-szindróma világnapján Székelyudvarhelyen
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM