Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Megvannak a matektanárok, hamarosan indulhat a magyar iskolatévé

Hajnal Csilla 2020. március 23., 09:00

A román közszolgálati televízió (TVR) pénteki közleménye szerint a magyar kisebbségi érdekképviselet kérésére kiegészítették az oktatási szaktárcával kötött megállapodást, így a magyar tannyelvű osztályok diákjai számára is lesz iskolatévé. Mátéfi István matematikatanár, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium igazgatója lesz az egyik pedagógus, akit láthatunk majd a televízió képernyőjén.

Megvannak a matektanárok, hamarosan indulhat a magyar iskolatévé
galéria
Március 16. óta követhetik a román nyelvű iskolatévé műsort a záróvizsgákra készülő diákok Fotó: Haáz Vince

A Román Televízió az egyetlen olyan közszolgálati tévéadó, amely az ország egész területét lefedi, ennek megfelelően

az oktatási tartalommal bíró Iskolatévé projektjüket kiegészítik magyar nyelvű műsorral is.

A program a magyar anyanyelvű nyolcadikos és tizenkettedikes diákok számára nyújt lehetőséget az otthontanulásra magyar nyelv és irodalomból, matematikából, fizikából, kémiából, történelemből, földrajzból, biológiából, informatikából és társadalomtudományokból – olvasható a közszolgálati televízió hivatalos honlapján. A közlemény szerint

a TVR 3-as csatornáján, de a marosvásárhelyi és kolozsvári területi stúdiók műsorrácsában is szerepelni fog hétfőtől péntekig a magyar nyelvű oktató műsor.

A virtuális egyeztetéseket követően a román közszolgálati televízió marosvásárhelyi stúdiójában veszik fel a műsorokat.

Egyelőre nem közöltek információt arról, hogy mikor indulna el a magyar nyelvű iskolatévé, amelyet felvételről fognak közvetíteni.

Négy matektanár vállalta a közszereplést

A Magyar Szülők Szövetsége a Szülői Szervezetek Országos Föderációjának Kisebbségekért Felelős Alosztálya nevében kérvényezte az oktatási minisztériumtól, hogy indítsanak magyar tannyelvű tévéiskolát is a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek számára a román nyelvű iskolatévé mellett.

Előbb a felvételt vállaló tanárok névsorát kellett összeállítani, legnehezebben a matematikatanárok toborzása ment, de az elmúlt héten sikerült őket is megtalálni.

Mátéfi István matematika szakos tanár, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium igazgatója lesz az egyik pedagógus, akit a televízió képernyőjén láthatunk. Személyesen kérték fel a feladatra, amelyet elvállalt, három kollégájával együtt. „Személyesen kértek meg, hogy keressek matektanárokat, nehezen ment, nemigen vállalják el a kollégák, mert nehéz szerepelni.

A teljes anyagot előre el kell készíteni power-point formátumban, mert nem egy tábla mellett történik a tanóra, hanem laptopra tesszük fel az anyagot, és matematikai szövegeket nem könnyű bevinni a számítógépbe

– vallotta be a matektanár. Hozzátette, van egy kompetens csapata – Hamar Erzsébet, a George Coșbuc Általános Iskola tanára, Szilágyi Emőke Teréz a Bolyai Farkas Gimnáziumból, valamint Szász Szilárd, a Marosszentkirályi Általános Iskola tanára –, akikkel közösen vállalták el az iskolatévé matematikaóráit. Tavaly közösen lefordították a hatodikos, idén pedig a hetedikes tankönyvet, most épp egy magyar nyelvű digitális tankönyv fordításán dolgoznak.

Hetente öt matematika-előadás lesz látható, kettő a nyolcadikosoknak, három a tizenkettedikeseknek

– mondta el Mátéfi István.

Házi feladatot is adnak

A matematikatanár úgy véli, lesznek olyan diákok, akik jól be tudnak majd kapcsolódni, de olyanok is, akiknek ez nehéz lesz. A virtuális tanórát vállaló tanároknak sem könnyű, mert egy középutat kell találniuk, tekintettel arra, hogy matematikából különböző érettségi tételeket kapnak a különböző profilú osztályok.

Egy középutat kell találnunk, hogy mindenkit megszólítsunk, ezért alapdolgokat veszünk át, és ezeket fogjuk begyakorolni.

 Egy rövid elméleti bevezető után konkrét feladatokra térünk rá, amelyek már meg lesznek oldva nekünk a laptopon, és be fogjuk mutatni, hogyan történik a megoldásuk. Mindezt rögzítik, és a diákok vissza tudják nézni, ami óriási előny, mert így el tudják mélyíteni a tanultakat, illetve adunk házi feladatot is nekik” – mutatott rá a szaktanár, aki szerint hasznos lesz, a kérdés csupán az, hogy a diákok mennyire fogják ezt követni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat