HIRDETÉS

Megtiltották a fürdőzést a Szent Anna-tóban

Székelyhon 2018. április 23., 20:43

Idén nyártól tilos lesz a Szent Anna-tóban fürödni. A víz minőségének megőrzése érdekében hozott intézkedés a rezervátum nemrégiben életbe lépett menedzsmenttervében is szerepel.

Archív Fotó: Sándor Csilla

A napokban kihelyezték azokat a táblákat, amelyek figyelmeztetik a turistákat, hogy a tó vizében tilos a fürdés. A környezetvédelmi területet felügyelő szakemberek szerint a döntés hátterében az áll, hogy a fürdőzők miatt sok naptej került a vízbe, szennyezve a tavat – írja az Agerpres hírügynökség.

„2017. december 12-én megjelent a Hivatalos Közlönyben a Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp menedzsmentterve, amelyben az egyik új szabályzás értelmében tilos a fürdés. Kivételt képeznek a triatlon, duatlon és más típusú úszóversenyek” – magyarázta Gavrilă Hadâmbaş, a természetvédelmi terület őrzője, aki az intézkedést indokolva hozzátette,

a legtöbb turista nem várja meg, amíg megszárad a testére kent naptej, így augusztusra általában egy vékony réteg naptej tűnik fel a tó vizén.

Darvas János, a Hargita megyei vízügyi igazgatóság mérnöke a hírügynökségnek elmondta, hosszas egyeztetéseket követően született meg a döntés, a víz minőségének megőrzése érdekében. Hozzátette, remélik, hogy a turisták megértik majd a döntést, és máshol fognak fürdeni, hogy ne veszélyeztessék a természetvédelmi terület épségét.

{A}

A tó 946 méteres tengerszint fölötti magasságban helyezkedik el, felszíne húsz hektár, alakja majdnem kör alakú, medre, amely az egykori vulkán krátere volt, tölcsér alakú, legnagyobb mélysége hét méter. A Szent Anna-tó vízgyűjtő területe kicsi, semmilyen kapcsolatban nincs a helyi vízrajzi hálózattal, főleg a csapadék táplálja. Nincs közvetlen lefolyása, a víz csak a földbe szivárog el, és bukkan fel később források formájában a vulkán külső részén.

A Szent Anna-tavat és a Mohos-tőzeglápot évente több ezer turista látogatja meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS