Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Megnyitották az észak-erdélyi autópálya Gyalu–Magyarnádas szakaszát

MTI 2018. szeptember 28., 14:53
HIRDETÉS

Megnyitották a forgalom előtt pénteken a romániai A3-as, észak-erdélyi autópálya Gyalu és Magyarnádas közötti kilenc kilométeres szakaszát. Az átadón elhangzott: 2021–2022-re valószínűleg autópályán lehet majd közlekedni Marosvásárhelytől a borsi határátkelőhelyig.

Az újonnan átadott szakasz az Aranyosgyéres–Gyalu autópályát hosszabbítja meg. Archív Fotó: Beliczay László

A pályaszakasz a kilenc éve megnyitott Aranyosgyéres–Gyalu autópályát hosszabbítja meg észak felé, és a Kolozsvár–Nagyvárad országutat is összeköti a Kolozsvár–Szatmárnémeti országúttal. Azt követően vált használhatóvá, hogy a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) pénteken átvette azt a Szamos fölötti hidat, amely a kilenc éve használt 52 kilométeres pályaszakaszt kötötte össze egy tavaly novemberben átadott, de mindeddig használhatatlan szakasszal. Narcis Neaga, a CNAIR vezérigazgatója úgy vélte,

a legszebb romániai autópálya-szakaszra hajthatnak fel péntektől az autósok.

Andrea Barzanti, a kivitelező Tirrena Scavi társaság munkálatvezetője elmondta, azért volt nagy kihívás a két pályaszakaszt összekötő csaknem 700 méteres híd megépítése, mert a munkát az amerikai Bechtel társaság kezdte el, amely egyedi hídépítési technológiát használ. A Bechtellel azonban a román állam öt évvel ezelőtt felbontotta a szerződést. A munkálatokat befejező olasz cégnek két daruval kellett a pillérekre helyeznie az amerikai cég által legyártott, egyenként 170 tonnás összekötő elemeket.

HIRDETÉS

Narcis Neaga a rögtönzött sajtótájékoztatóján elmondta, a jövő hét elején hirdetik ki az észak-erdélyi autópálya magyar–román határhoz legközelebb eső Bors–Berettyószéplak szakaszának a befejezésére kiírt pályázat nyertesét. Itt is a Bechtel által mintegy 50 százalékban elvégzett munkákat kell befejezni. a

A CNAIR vezetője hozzátette, a most átadott pályát északnyugatra meghosszabbító Magyarnádas–Nádasszentmihály szakasz megtervezésére és kivitelezésére októberben, a Nádaszszentmihály–Berettyószéplak szakasz megtervezésére és kivitelezésére pedig novemberben hirdetik meg a pályázatot a romániai közbeszerzések internetes rendszerében. Reményét fejezte ki, hogy 2019 tavaszán mindkét szakaszon kiválaszthatják a kivitelezőt. Az igazgató

2021–2022-re valószínűsítette, hogy autópályán lehet közlekedni Marosvásárhelytől a borsi határátkelőhelyig.

Hozzátette, a határidőket nagy mértékben befolyásolhatja, hogy lesznek-e óvások a pályázatok nyerteseinek a kihirdetése után.

Narcis Neaga az MTI kérdésére még elmondta, az A3-as pályán Marosvásárhely felé novemberben adnak át két – együttesen 13–14 kilométeres – szakaszt. Korábbi sajtóhírek szerint azonban ezek nem lesznek használatba vehetők, amíg további szakaszok is el nem készülnek.

A CNAIR igazgatója újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, reményei szerint sikerül tartani azt az ígéretet, hogy a román centenárium évében száz kilométer autópályát adjanak át.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS