Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Meglepően nagy az érdeklődés az influenza elleni oltás iránt

Széchely István 2019. november 12., 18:30
HIRDETÉS

Jelentősen megnőtt az oltási hajlandóság az ingyenes influenza elleni védőoltásra jogosultak körében Hargita megyében, ezért az előzetes felméréshez képest négyezernél is több vakcinát igényelt még utólag a szaktárcától a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság.

Zajlik az oltáskampány. A megnövekedett igény miatt utólag több mint négyezer adag védőoltást kért még a szaktárcától Hargita megye Fotó: 123RF

Múlt héten megérkezett Hargita megyébe a harmadik influenza elleni védőoltás-szállítmány, így

majdnem teljessé vált az intézmény előzetes igénylése alapján meghatározott készlet.

A megyében praktizáló háziorvosoktól még augusztusban bekért igénylések alapján az igazgatóság valamivel több mint 8600 adag influenza elleni védőoltást kért az egészségügyi minisztériumtól, ebből mintegy hatezer vakcina érkezett meg a megyébe, legutóbb közel 2900 adag. Nagyjából 2600 védőoltás hiányzik még ahhoz, hogy teljessé váljon az előzetes felmérés alapján meghatározott készlet, és mint arról Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője tájékoztatott,

erre a hétre, esetleg jövő hétre várják az utolsó szállítmány érkezését.

Az intézmény vezetője ugyanakkor cáfolta azt a híresztelést, miszerint oltóanyaghiány lenne az országban, illetve a megyében.

„Nincs oltóanyaghiány, sőt! Mostanáig olyan jó ritmusban kaptuk az oltóanyagokat, mint még soha. A raktárakban már arra kell figyelnünk, hogy a tárolási kapacitásunk véges.

Minden oltóanyagból van, semmiből sincs hiány”

– jelentette ki Tar Gyöngyi. A megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője ugyanakkor elmondta, az előző évi átoltottsághoz képest jelentősen megnőtt az érdeklődés az influenza elleni ingyenes védőoltás iránt a jogosultak körében, a háziorvosok utólag még igényeltek a vakcinákból, ezen igénylések alapján pedig a népegészségügyi igazgatóság további mintegy 4400 adagot kért a szaktárcától, tehát az előzetes igényléssel együtt összesen 13 ezer védőoltást.

„Megnőtt az oltási kedv, tehát az a mennyiség nem lesz elég, amit a családorvosok előre láttak, mert sokkal nagyobb az érdeklődés. De szerencsére még időben vagyunk, mert

mostanáig még egyetlen influenzás eset sem volt Hargita megyében”

– mondta Tar Gyöngyi. Az utólagos igénylést még nem bírálták el a minisztériumban, de az igazgatóság vezetője reméli, hogy azt is jóváhagyják. Az utánpótlást azonban csak akkor veszik igénybe, ha azt december folyamán ki is tudja utalni a szaktárca, ugyanis a tapasztalatok alapján januártól csökken az oltási kedv a lakosság körében, az igazgatóságnál pedig el szeretnék kerülni azt, hogy nagyobb mennyiségű védőoltásuk maradjon készleten.

HIRDETÉS

Az említett mennyiségeken felül az intézmény várja még az ötévesnél nem nagyobb gyerekek részére is a védőoltásokat – az ebbe a korcsoportba tartozó krónikus beteg gyerekek az előző influenzaszezon óta jogosultak az ingyenes védőoltásra, hároméves kor alatt viszont ők másféle oltóanyagot kapnak az influenza ellen, mint a jogosultak többi része.

Az ingyenes védőoltásra a krónikus beteg gyerekek mellett az idősek, felnőtt krónikus betegek, öregotthonok lakói, az egészségügyben dolgozók, a belügyminisztérium alkalmazásában állók jogosultak, valamint a közintézmények és hatóságok alkalmazottai közül azok, akik a megfertőződés szempontjából fokozott kockázatot jelentő munkakörben dolgoznak. A háziorvosok pácienslistáin szereplő jogosultaknak Tar Gyöngyi azt tanácsolja, hogy telefonon egyeztessenek háziorvosukkal az oltás időpontjáról, ez mindenkinek jobb, hiszen így nem alakul ki tumultus a rendelőkben.

Az előző influenzaszezonban egyébként 8500 adag ingyenes védőoltást utalt ki Hargita megyének az egészségügyi minisztérium.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS