Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Lerobbant állapotban van az épület, régóta időszerű a korszerűsítése

Fülöp-Székely Botond 2019. március 21., 09:03

Az elavult villanyhálózat, a hulló vakolat a mennyezetről, a korszerűtlen a mellékhelyiségek és a szigetelés hiánya is indokolja Szentegyháza Polgármesteri Hivatalának felújítását, amelynek megvalósításáért sikeresen pályázott a helyi önkormányzat. A munkálatok idejére más helyszínre költöztetik az intézményt.

Lerobbant állapotban van az épület, régóta időszerű a korszerűsítése
galéria
Fotó: Barabás Ákos

„Egy hatvanéves épületről van szó, amelyen az utóbbi években csak kisebb átalakításokat végeztek, nem volt soha komolyabb felújítás” – fejtette ki lapunknak Molnár Tibor polgármester. Mint mondta, éppen ezért a tervek fontos részét képezik a külső szigetelések, amelyek az energiaspórlás szempontjából is elengedhetetlenek. Fontos, hogy külön női és férfi vécét alakítsanak ki a földszinten, hiszen jelenleg csak egy mellékhelyiség működik az alagsorban.

Belül újra vakolják és festik a falakat, álmennyezeteket szerelnek fel, és a padlózatot is újba rakják. Ezeken kívül még új ajtókat és ablakokat is felszerelnek, valamint korszerű irodai bútorzatot vásárolnak – fejtette ki a polgármester. A tetőtér szigetelését is belefoglalták a tervekbe, hiszen most folyamatosan fűteni kell a fenti tárgyalóban, különben nem lehet használni – tette hozzá. Új kazánt is kell vásároljanak, hiszen jelenleg egy olyant használnak, amelyet már leselejteztek évekkel ezelőtt.

Különösen nagy problémát jelent, hogy elavult az épület elektromos hálózata, amelyhez a fal kivésése nélkül nem is lehet hozzáférni. 

Annyira régi a rendszer, hogy sokszor pislákolnak a fények az irodákban

– fogalmazott Molnár Tibor. A folyamatos javítások során ráadásul, mai előírásoknak nem megfelelő módszereket alkalmaztak: például ólom vezetékeket kötöttek össze a rézből készültekkel. Éppen ezért roppant tűzveszélyes az épület, amelyben rengeteg értékes régi és új iratot őriznek. A felújítás természetesen megoldást jelent majd ezekre a gondokra is, hiszen kicserélik a vezetékeket.

Fotó: Barabás Ákos

A tűzvédelmi engedélyek beszerzésére is szükség van, ami a szakemberek hiánya miatt meglehetősen nehéz folyamat – magyarázta Molnár, hozzátéve, hogy információi szerint a füstre érzékeny tűzriasztó- és oltó berendezést is felszerelnek. E dokumentumok megszerzése akadályozza egyébként a korszerűsítés elkezdését is, noha a kivitelezéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárás már fél éve befejeződött. A polgármester úgy véli,

leghamarabb ősszel kezdődhet el a munka, amit ezután nyolc hónap alatt kell befejezzen a székelyudvarhelyi Viadukt Kft.

Az építkezés finanszírozása áfástól 1,7 millió lejbe kerül, amiért a szaktárca Országos Vidékfejlesztési Programjában (PNDL) pályáztak sikeresen.

Fotó: Barabás Ákos

Molnár Tibortól azt is megtudtuk, hogy a munkálatok kivitelezéséig elköltöztetik a hivatalt, hiszen ez idő alatt lehetetlen lesz dolgozni a mostani épületben. Egyelőre csak elképzelések vannak ezzel kapcsolatban: a Gábor Áron Szakközépiskola bentlakásába vagy a régi kincstár épületében rendezkednének be. Persze nem kizárt az sem, hogy mindkét épületre szükségük lesz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat