Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Megfordult a trend: ma már a munkavállaló keresi a legalkalmasabb céget

Antal Erika 2019. július 07., 14:16

Napjainkra megfordult a korábban tapasztalt munkaerőpiaci sajátosság: ma már nem a munkáltató keresi a munkavállalót, hanem a munkavállaló keresi a számára legmegfelelőbb munkahelyet.

Megfordult a trend: ma már a munkavállaló keresi a legalkalmasabb céget
galéria
Ma a munkavállaló választja ki a cégek közül azt, amely számára a legígéretesebbnek tűnik. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Érdekes jelenségre hívta fel a figyelmünket Szathmáry Zsolt humánerőforrás-szakember, aki érdeklődésünkre elmondta, a keresleti piac kínálati piaccá alakult, ami teljesen új helyzetbe hozta a vállalkozókat. Ez azt jelenti, hogy

míg két-három évvel ezelőtt még a cégek választották ki azokat a szakembereket, akiket alkalmazni akartak, ma a munkavállaló választja ki a cégek közül azt, amely számára a legígéretesebbnek tűnik. 

„Minél értékesebb egy ember, annál igényesebb arra, hogy milyen vállalatnál helyezkedik el” – mondta, hozzátéve, hogy a szakképzés régen látott mélységbe zuhant, a szakiskolák ma nem képesek ellátni a munkaerőpiacot. Ezt a cégek úgy próbálják áthidalni, hogy saját képzéseket tartanak, vagy különböző szakmai tanfolyamokat szervező intézményekkel, szervezetekkel, valamint egyetemekkel együttműködve igyekeznek megfelelő munkaerőre szert tenni.

A székelyföldi vállalatok a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem műszaki karáról várják a végzetteket, akiknek már a diploma megszerzése előtt bemutatják, hogy mit kínálnak, milyen lehetőségeket biztosítanak. Szathmáry Zsolt úgy látja, a szakácsok, pincérek, kőművesek, festők, víz- és gázszerelők mellett a programozókból is nagyon kevesen vannak, sokkal többre van szükség a munkaerőpiacon. A munkavállalók azokat a cégeket részesítik előnyben, amelyek belső képzéseket is nyújtanak alkalmazottaiknak, ahol a fejlődési lehetőségek adottak.

De a jó fizetések mellett a fiatal munkavállalók egyre inkább élményeket keresnek a munkahelyen.

Azoknak a cégeknek, amelyek képesek ezt biztosítani, könnyebb jó munkaerőt találniuk. 

Ami a székely megyéket illeti, a külföldi elvándorlás mellett folytatódik a belföldi migráció is. A jól képzett fiatalok inkább az egyetemi központokat választják, így Kolozsvár, Brassó, Szeben óriási elszívó erővel rendelkezik. Azok közül, akik ezekben a városokban végeztek, kevesen térnek vissza például Marosvásárhelyre, Sepsiszentgyörgyre vagy Gyergyószentmiklósra – véli a HR-es szakember. 

Szathmáry Zsolt humánerőforrás-szakember Fotó: Haáz Vince

Ellenben azok a székelyföldi vállalatok, amelyek vezetői felismerték a munkavállalók új igényeit, a megváltozott munkaerőpiaci trendet, képesek akár Nyugatról is visszahozni az elvándorolt, képzett és tapasztalt munkaerőt. A turizmusban, idegenforgalomban van erre példa, de különböző műszaki ágazatokban is – tette hozzá.

Azoknak a cégeknek, amelyek nem fektetnek alkalmazottaik továbbképzésébe, nem szentelnek kellő figyelmet a hozzáállásra sem, nem jósol hosszú időt a szakember. Ezért

a vállalatvezetőknek is egyre nagyobb a felelősségük abban, hogy miként állnak hozzá alkalmazottaik tudásának fejlesztéséhez, a jó munkaerő értékeléséhez.

A rosszul végzett útjavítások, az építkezések, amelyekről a laikus is megállapítja, hogy nem hozzáértők végzik a munkát, mind arról árulkodnak, hogy a munkálatokat elvállaló cégek nem sokat tesznek azért, hogy jól képzett szakembereket foglalkoztassanak. „Vannak olyan ügyfeleink, akik az építőiparban vállalkoznak, és már Ázsiából kénytelenek munkaerőt hozni, mert itthon nem találnak, főleg ha 200-300 építőmunkásra van szükségük” – mutatott rá Szathmáry Zsolt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat