Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Megelőzni a baleseteket – fókuszban a motorosok

Fülöp-Székely Botond 2019. május 11., 21:35

Vészhelyzetben csak a felszerelése és a tudása segíti a motorkerékpárost egy komolyabb sérüléssel járó baleset elkerülésében – éppen ezért szervezett ingyenes baleset-megelőzési napot szombaton Székelyudvarhelyen a Wide Road, a Turáni M&B Autósiskola együttműködésével. Különböző akadálypályákon szerezhettek gyakorlatot az érdeklődők.

A váratlan helyzetekre készítenek fel a baleset-megelőzési napon bemutatott gyakorlatok Fotó: Barabás Ákos

Mintegy negyven motorkerékpáros gyűlt össze szombaton a székelyudvarhelyi barompiac lebetonozott udvarán, hogy részt vehessenek a Wide Road által szervezett szezonnyitó baleset-megelőzési napon.

HIRDETÉS

Voltak köztük kezdők, illetve gyakorlottabb motorosok, de különböző klubok tagjai is eljöttek. A helyszínen többféle akadálypályát alakítottak ki a szervezők, amelyeken végighaladva nem csak tapasztalatokat szerezhettek az érdeklődők, de a helyes vezetéstechnikai módszereket is elsajátíthatták, amelyek életmentőek lehetnek egy kritikus helyzetben. Az összetett gyakorlatok végrehajtása rendszerint a feladat ismertetésével, a helyes megoldások részletes átbeszélésével, illetve a szervezők bemutatójával kezdődött, csak ezután kellett teljesítsenek a részvevők.

Fotó: Barabás Ákos

A vezetéstechnikai képzés célja, hogy a megfelelő módszerek elsajátításával a motorosok elkerülhessék a baleseteket és könnyebben közlekedhessenek a forgalomban

– fejtette ki portálunknak Bálint Levente, a projekt kezdeményezője. Mint mondta, a szezonnyitó akciójuk azért is fontos, mert télen nem használhatták a motorkerékpárokat tulajdonosaik, így több hónap alatt kiestek a gyakorlatból, az pedig csak jó ha ellenőrzött körülmények között szoknak vissza a kétkerekű járművel való közlekedéshez.

Fotó: Barabás Ákos

Ha az ember rendszeresen sportol, majd egy hónapig leáll és újrakezdi, akkor egész biztosan izomláza lesz. Így van ez a motorozással is, a téli időszak alatt kiesnek az emberek a gyakorlatból, ezért is akartunk egy baleset-megelőzési képzést szervezni a hosszabb túrák szezonjának elindulása előtt

– fogalmazott a szakember.

Fotó: Barabás Ákos

Azt is megtudtuk tőle, hogy a képzés délelőtti megkezdésekor még rengeteget bakiztak a részvevők egyes gyakorlatoknál, de a nap végére már látványos volt a fejlődésük. Hozzátette, a képzést támogatóiknak köszönhetően tarthatták meg ingyenesen.

Több szempontból sem mondható megfelelőnek a motorkerékpár vezetők oktatása Romániában, hiszen egyebek mellett a tananyag összeállításakor nem veszik figyelembe, hogy egyre gyorsabbak a kétkerekű járművek – fejtette ki a helyszínen Iszpaisz Levente, a Turáni M&B Autósiskola oktatója.

Fotó: Barabás Ákos

Szerinte viszonylag könnyen megszerezhető a járműkategóriának megfelelő jogosítvány, ám ez nem jelenti azt, hogy a kezdő motorosok fel vannak készülve a váratlan helyzetekre. Ez lehet talán a legtöbb baleset oka. Rámutatott, a vezetéstechnikai képzéssel éppen ezt a rossz helyzetet igyekeznek ellensúlyozni. „Egy vészhelyzetben csak a jó felszerelés és a megszerzett tudás segítheti a motorost, aki akár 30 kilométer/órás sebességnél is életét veszítheti. A megfelelőtechnikák alkalmazása tehát életmentő lehet” – szögezte le Iszpaisz.

Fotó: Barabás Ákos

A részvevők egyebek mellett megtanulhatták és gyakorolhatták, hogy milyen nézőpontot kell alkalmazzanak a motorkerékpárok vezetése közben, a helyes vészfékezést, az akadályok biztonságos kikerülését.

Fotó: Barabás Ákos
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS