Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Megáldották a keresztúti állomások bronz domborműveit a csíkzsögödi templomban

Iszlai Katalin 2019. június 02., 15:50
HIRDETÉS

Hit, hűség és áldozat nélkül senki számára nincs sem megmaradás, sem feltámadás – erre emlékeztetnek Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke szerint a csíkzsögödi templomban vasárnap megáldott keresztúti bronz domborművek, amelyek elkészültét 8,5 millió forinttal támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). Ezáltal az 500 éves templom visszakapta dicsőségét.

Fotó: Pinti Attila

Megáldották vasárnap a csíkzsögödi templomban a keresztúti állomások bronz domborműveit, az alkalomból szervezett ünnepségen szép számban vettek részt a zsögödi hívek, a templomkertben is rengetegen kísérték figyelemmel a kivetített eseményt. Elsőként Sebestyén Ottó zsögödi plébános köszöntötte a jelenlévőket és a magyarországi meghívottakat, majd Tamás József püspök a bronz domborművek megáldása után szentmisét celebrált.

Fotó: Pinti Attila

A zsögödi plébánia projektmenedzsere, Salló Gyopár felelevenítette, milyen pályázatok és projektek által segítette a magyar kormány a zsögödi templom felújítását. Mint mondta, első ízben a templom belső terének javítását támogatták egymillió forinttal, majd ezt követte a templom támfalának konzerválása, restaurálása, illetve tereprendezése, amelynek értéke 3,85 millió forint volt.

HIRDETÉS

Támogatták emellett a plébánia közösségi házának bővítését is 2,5 millió forint értékben, végül pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma 8,5 millió forinttal járult hozzá a bronz domborművek elkészültéhez.

Fotó: Pinti Attila

A továbbiakban Kövér László, az Országgyűlés elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondta, Európa nem létezhet kereszténység nélkül, hiszen minden fontos dolog, amit Európa az elmúlt századokban hozzátett az emberiség életéhez, valamiféleképpen kapcsolatban van a kereszténységgel. Annak eszmeiségéből sarjad, folyamatosan abból táplálkozik. Ezért fogalmazott úgy Kövér szerint egykor az Európai Unió egyik alapítója, hogy

Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.

„A ma megszentelt zsögödi keresztút ezért egy európai emlékeztető, amelyért köszönettel tartozunk alkotóinak és a zsögödi gyülekezetnek. Arra emlékeztet mindannyiunkat, hogy hit, hűség és áldozat nélkül senki számára nincs sem megmaradás, sem feltámadás. Időről időre el fognak jönni ide az emberek, hogy nagyböjtben, húsvétra készülve vagy életük fontos pillanataiban végigjárják, és lélekben megtapasztalják a Golgota mélységeit” – hangsúlyozta Kövér László, majd azt kívánta, hogy

őseink áldozata adjon erőt a hitében és szülőföldjében gyökerező székelységnek Erdélyben,

a magyarságnak a Kárpát-medencében, és reményt Európa számára a nagyvilágban.

Fotó: Pinti Attila

Az Országgyűlés elnökének ünnepi beszéde után Blaskó János szobrászművész köszöntötte a jelenlévőket, aki a bronz domborműveket alkotta, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Végül Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere osztotta meg ünnepi gondolatait, és mint kiemelte, világunknak az egyházközségek és a templomok a csomópontjai. Ezek kötik össze a keresztény híveket, ezt a hálózatot pedig nem lehet egyes csomópontok megszüntetésével felborítani, ellehetetleníteni, de ha szervezett támadások történnek a nagy csomópontok ellen, akkor ez igenis lehetséges.

Fotó: Pinti Attila

„A hálózatok minden egyes pontját, minden templomunkat meg kell védenünk. Itt állok egy 500 éves kegyszobor előtt, egy olyan helyen, ahol a gótikus, a barokk, a reneszánsz díszítőelemek és immáron a kortárs elemek is jelen vannak, harmóniában egymással. Ugyanúgy, ahogy mi keresztény emberek, bár mindannyian különbözőek vagyunk, Isten házában mégis egyek vagyunk” – emelte ki a polgármester.

Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS