Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Megalapozni a gyermekek képi ízlését

Péter Beáta 2019. július 06., 15:09

A jó illusztráció kedvet csinálhat az olvasáshoz, fejlesztheti az olvasók esztétikai érzékét, éppen ezért az illusztráció minősége a gyermek- és ifjúsági irodalomban rendkívül fontos – hangsúlyozta Zakariás Ágota művészettörténész Kürti Andrea kiállításának megnyitóján Sepsiszentgyörgyön.

Kürti Andrea és Zakariás Ágota a megnyitón Fotó: Péter Beáta

Kürti Andrea Kolozsváron élő illusztrátor munkáiból nyílt kiállítás Sepsiszentgyörgyön, egy új könyvesboltban. A Gutenberg Kiadó részéről Tőzsér László 2013-ban kérte fel Andreát a Ragyog a mindenség című gyermekvers-antológia egyik illusztrátorának – a könyv egyik fejezetében találkozhatunk a rajzaival. Együttműködésük azóta töretlen, több mint tíz közös kötet látott ezidáig napvilágot.

HIRDETÉS

A művészi illusztráció több a szöveg egyszerű szemléltetésénél, hiszen a képek hozzásegítenek a történet megértéséhez. Különösen igaz ez a gyerekek esetében, akik a vizuális jelet könnyebben fel tudják dolgozni, mint az írott szöveget

– fogalmazott Zakariás Ágota művészettörténész. Hozzátette, amit gyerekkorunkban olvasunk, annak általában a képi világára is emlékszünk, sokszor meghatározóbb ez, mint maga a történet, ezért is

fontos, hogy a szöveggel egyenrangú illusztrációk lássanak napvilágot.

Az igényes illusztráció pedig nemcsak az olvasáshoz hozhatja meg a gyerekek kedvét, hanem képi ízlésüket is megalapozhatja.

Fotó: Péter Beáta

A művészettörténész rámutatott, Kürti Andrea minden könyvhöz egy önálló vizuális világot teremt és mindenik kötetnek van egy domináns színe. Külön érdekesség Kürti Andrea esetében, hogy bár egyre népszerűbb a digitális technikák alkalmazása az illusztráció esetében is, ő még mindig kézzel rajzol.

Fotó: Péter Beáta

Többnyire vízfestékkel vagy gouache technikával készített rajzai mind saját, zárt világának részei, magukon viselik a »kürtiandi« univerzum sajátos jegyeit: a részletgazdag kidolgozást, alakjainak lírai melankóliáját.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS