Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Még éveket kell várni, míg elkezdődhet a vár felújítása

Antal Erika 2020. január 25., 09:31

A segesvári vár teljes felújítására meghirdetett pályázatra jelentkezett egy cég, így remélhetőleg még az idén elkészül az előtanulmány. Ahogy Tóth Tivadar alpolgármester a Székelyhonnak elmondta, az előtanulmány után további terveket kell készíteni, illetve engedélyeket beszerezni, így várhatóan csak három év után fognak hozzá a tényleges felújítási munkálatokhoz.

Fotó: Gálna Zoltán

Amire a törvény lehetőséget adott az önkormányzatnak, ahhoz hozzáláttak – mondta az alpolgármester, így a falak megerősítését, hogy azok ne omoljanak tovább, saját költségvetésből végzik el, vagy az Idős hölgyek lépcsőjének javításához is saját erőforrásaikból látnak hozzá hamarosan. Ugyanakkor a tulajdonjogok tisztázása is a város feladatai közé tartozott, mára azt is sikerült elvégezniük – mondta az alpolgármester.

Az Idős hölgyek lépcsője a két kapubejárat között is sürgős javításra szorul Fotó: Gálna Zoltán

Hozzátette, sok esetben „furcsaságokkal” is találkoztak, például amikor egy lakóház egyik fala a várfal volt, vagy amikor egy teleknek a szélét is a várfal képezte. Mivel a vár az UNESCO Világörökségének a része, nem végezhetnek semmilyen munkálatot – még egy fal kijavítását, vagy egy lakóházban az ajtó cseréjét sem – műemlékvédelmi engedély nélkül.

A várnak a teljes restaurálásáról az örökségvédelmi minisztérium gondoskodhat.

Az alpolgármester bízik benne, hogy a hosszas procedúra, az engedélyek beszerzése, előtanulmány készítése után, elkezdődik a tényleges munka. „Erre három évnél hamarabb nem számíthatunk” – tette hozzá az elöljáró.

HIRDETÉS

A várfal több mint másfél évtizede került veszélyes állapotba.  Két éve leomlott egy hatméteres falrész, és ahogy a szakemberek is felhívták rá a figyelmet, félő volt, hogy tovább omlik, ha sürgősen nem tesznek valamit annak megakadályozásáért.

A katolikus templom is beszélyben van a várfal miatt Fotó: Gálna Zoltán

A leomlott falrész javítására elkészült a műszaki terv, decemberben az önkormányzat a szükséges jóváhagyások közül az utolsót is megkapta az Országos Építési Főfelügyelőségtől. Most a közbeszerzési eljárás maradt hátra a kivitelező megtalálására, és elkezdődhet a felújítási munka.

Az Országos Örökségvédelmi Intézet által korábban kiírt pályázatra egyetlen cég sem jelentkezett, ám miután 2019-ben az összeget 560 ezer lejre növelték, a pályázatra egy cég ajánlatot nyújtott be, melynek elbírálása folyamatban van. Ezzel párhuzamosan a Nemzeti Restaurációs Alapból sikerült 300 ezer lej vissza nem térítendő támogatást szerezni a polgármesteri hivatal és a Nikos Beloianis-ház  felújítási dokumentációinak – előtanulmányok, műszaki tervek – az összeállítására – tette hozzá Tóth Tivadar. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS