Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Medvebiztos szeméttárolóval próbálnak védekezni a nagyvadak ellen

Fülöp-Székely Botond 2019. augusztus 10., 19:48

Sikaszóban és Ivóban napi rendszerességgel kukáznak az emberekre is veszélyes medvék, megrongálva a szeméttárolókat. A probléma megoldását keresve egy Tusnádfürdőről kölcsönkért medvebiztos tározót helyezett el Sikaszóban a zetelaki önkormányzat.

Medvebiztos szeméttárolóval próbálnak védekezni a nagyvadak ellen
galéria
A zetelakiak reménykednek a medvebiztos kuka sikerében Fotó: Zetelaki önkormányzat

Többségében hétvégi házak vannak Ivóban és Sikaszóban, így a hulladékot csak ritkábban szállítják el, ezt pedig rendszeresen kihasználják az élelmet kereső medvék – tudtuk meg Nagy Attila zetelaki polgármestertől. Mint mondta,

a probléma pár hónapja jelentkezett, vélhetően azért, mert a megszokottnál kevesebb gyümölcs termett az erdőkben.

Látván, hogy idén mindössze 140 problémás medve kilövését engedélyezte a környezetvédelmi minisztérium, nem számítanak különösebb állami segítségre, ezért maguk próbálnak megoldást keresni a medvék okozta gondokra – magyarázta a tisztségviselő. A nagyvadak ugyanis nem csak a kukákat borítják fel, de az emberekre is veszélyesek, a portákra is betörnek. Meg szeretnék akadályozni, hogy a szeméttárolókból táplálkozzanak, azt remélve, hogy így talán távol maradnak az emberek által lakott területektől.

Fotó: Beliczay László

Ivóban például már háromszor törtek szét nagyvadak egy, a helyi gyerektábor közelében lévő körbekerített köztéri tározó vasrácsait,

ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy jóval erősebb kerítést épít. Utóbbi egyelőre hatásosnak bizonyult.

Sikaszóban egy, a tusnádfürdői önkormányzattól kölcsönkért medvebiztos kukát helyeztek el, ami azt jelenti, hogy csak egy reteszt elhúzva lehet kinyitni a súlyos fedelet. Ha ez beválik, akkor több hasonló tározót is vásárolna az önkormányzat, ám módszernek biztosnak kell lennie, hiszen „drága mulatságról” van szó. A kukák egyenként ugyanis 1500–2000 euróba kerülnek.

Nagy Attila addig is arra kér mindenkit, hogy ne a tározó mellé, hanem abba bele helyezzék a hulladékot és az ételmaradékot, különben hiába próbálkoznak. Ez egyébként a többnyire háztartásoktól elkóborolt kutyák miatt is fontos.

Fotó: Pinti Attila

A tapasztalatok szerint Tusnádfürdőn nem váltak maradéktalanul be a medvebiztos kukák, ugyanis a nagyvadak rövid időn belül megtanulták, hogy miként lehet kinyitni azokat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat