Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Marosvásárhelyen nem tétlenkednek: hamarosan két helyen is el lehet végezni a koronavírus-teszteket

Simon Virág 2020. március 17., 18:24 utolsó módosítás: 2020. március 17., 20:36

Jelentős előrelépés történt kedden Marosvásárhelyen a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében: mint kiderült, a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem tulajdonában van egy gép, amellyel el lehet végezni a teszteket. Emellett az Azomureș vegyipari kombinát bejelentette, hogy támogatja a megyei kórház azon igyekezetét, hogy beszerezzen egy tesztek elvégzésére alkalmas eszközt.

Marosvásárhelyen nem tétlenkednek: hamarosan két helyen is el lehet végezni a koronavírus-teszteket
galéria
Képünk illusztráció Fotó: Védelmi Minisztérium

A megyei kórház közadakozásból akart egy koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas gépet vásárolni. Kedd délután a vegyipari kombinát bejelentette, hogy az adományokból kigyűlt pénzösszeget kiegészíti, hogy a kórház megvehesse a berendezést. Ez előre láthatóan jövő héten már meg is fog érkezni.

Közben, mint Lukács Katalintól, a megyei tanács sajtószóvivőjétől megtudtuk, a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem tulajdonában van egy performáns gép, amely alkalmas a koronavírus-tesztek elvégzésére. A Maros Megyei Klinikai Kórház már megrendelte a szükséges teszteket. Az egyetemen átalakítják a jelenlegi kutatóközpontot, oda rendezik majd be a tesztek elvégzéséhez szükséges laboratóriumot.

A két géppel naponta több mint 1000 szűrést lehet majd elvégezni.

Maros Megye Tanácsa keddi rendkívüli ülésén 2,7 millió lejt utalt a Maros Megyei Klinikai Kórháznak a következő időszakban szükséges felszerelések és eszközök beszerzésére. Elsősorban az intenzív osztály felszereltségét fogják javítani, így többek között lélegeztetőgépeket, ágyakat és életfunkció-monitorokat vásárol a megyei kórház.

Péter Ferenc tanácselnök az ülést követően kifejtette, hogy örvend annak, hogy a tesztek elvégzésének kérdése megoldódik. Jelenleg a Maros megyei személyek tesztjeit Kolozsváron végzik el, és onnan sokszor több napos késéssel érkeznek meg az eredmények.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat