Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Több mint kétszáz terv a városfejlesztési stratégiában

Simon Virág 2017. március 13., 22:30 utolsó módosítás: 2017. március 13., 22:31

A marosvásárhelyi városháza honlapján péntektől tanulmányozható az integrált városfejlesztési stratégia első változata, amelynek alapján 2016–2023 között összehangolják a fejlesztéseket, pályázatokat, beruházásokat.

Több mint kétszáz terv a városfejlesztési stratégiában
galéria
Fotó: Gálna Zoltán

A stratégia összeállításakor a helyieket is megkérdezték, akik szerint

a legégetőbb problémát a városban a tömegközlekedés, a környezetszennyezés és a befektetők, munkahelyek hiánya jelenti.

Az online kérdőívre hétfő reggelig csaknem 800-an feleltek, legtöbben fiatal alkalmazottak, de szép számban voltak nyugdíjasok is. Arra a kérdésre, hogy melyek a legfőbb megoldásra váró gondok Marosvásárhelyen, a válaszadók közül sokan a zsúfolt közlekedést, a rossz tömegközlekedést, a kerülőutak hiányát említették. De a vegyipari kombinát szennyezését és a szemétkérdés megoldásának hiányát is égető problémának érzik. A város pozitívumai között többen felsorolják a multikulturalitást, a Somostetőt és a Víkendet, a tisztaságot, a nyugodtságot.

Érdekes, hogy a válaszadók több mint fele nem ismeri azokat a fejlesztéseket, befektetéseket, amelyek az elmúlt években a városban történtek. Az elégedettek az utak rendbetételét, a Somostető és a vár felújítását említik. A kérdőívet kitöltők 23 százaléka nincs megelégedve a város fejlődésével, és 31 százalék úgy véli, hogy nem voltak eléggé átláthatóak a befektetések.

Ami a közbiztonságot illeti, a válaszadók többsége szerint a lakótelepeken elfogadható biztonság van, de azért

az érintettek fele éjszaka nem mer/akar az utcán lenni.

Kiderül az is, hogy az óvodák, iskolák, egyetemek létszámával elégedettek a városlakók, de ezek felszerelésével már egyáltalán nem. A városháza által összeállított kérdőívet kitöltők 83 százaléka sérelmezi, hogy nincsenek a városban kerékpárutak, s részben emiatt sokan saját gépkocsijukkal vagy gyalog, illetve busszal mennek iskolába, munkahelyre, bevásárolni. A felmérésből az is kiderül, hogy a vásárhelyiek több játszóteret, sportpályát, -termet és zöldövezetet szeretnének.

Ami a terjedelmes városfejlesztési stratégiát illeti, összesen 204 terv szerepel benne, van közöttük olyan, amely esetében már megvalósíthatósági előtanulmány is készült, de olyan is, amelyik csak ötlet szintjén létezik. Több tucat foglalkozik a tömegközlekedés teljes átalakításával, korszerűsítésével, 60 elektromos autóbusz megvásárlása is szerepel a tervek között, valamint az útvonalak átszervezése. A kerékpárutak kiépítése nagy szerepet kap a stratégiában, több új útvonalat jelölnének ki, többek között a Poklos patak partján.

Húsz hektárral bővítenék a Víkendet és a ligeti parkot. Felújítanák és szükség esetén bővítenék Vásárhely összes óvodáját és iskoláját, természetesen azokat, amelyek az önkormányzathoz tartoznak. „Felmelegítenék” az orvosi és informatikai kutatóközpont létrehozását, s egy ipari park megvalósítását is. Mindezeket uniós és kormányalapokból, a helyi költségvetésből és más pénzalapokból valósítanák meg.

Az integrált városfejlesztési stratégia első változata tanulmányozható a városháza honlapján.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat