HIRDETÉS

Összefogtak a vásárhelyi édesanyák

Hajnal Csilla 2013. január 22., 12:06 utolsó módosítás: 2013. január 22., 21:51

Hiánypótló szervezetet hozott létre tizenhárom marosvásárhelyi édesanya. A nemrég megalakult  Vásárhelyi Édesanyák Egyesülete, azaz a Védem legfőbb céljai közé tartozik a család fogalmának népszerűsítése, védelme, a családok érdekeinek képviselete, a szülők informálása és támogatása.

 

A szervezet létrehozói a Facebook közösségi oldal Édesanyák nevű csoportjában ismerkedtek meg, és ott fogalmazódott meg az egyesület ötlete. A szervezet jellegét és céljait tekintve egyedi kezdeményezésnek számít Marosvásárhelyen. Csíkszeredában már néhány éve megalakult egy hasonló szervezet, tőlük merítve az ötletet hozták létre a marosvásárhelyi édesanyák megyeszékhelyünkön a Vásárhelyi Édesanyák Egyesületét – mondta el Kovács Réka, a szervezet elnöke.

Kiállnak a dúlaság mellett

„Az egyesület céljai közé tartozik a Maros megyei gyermekek, állapotos kismamák, édesanyák és családok védelme, informálása, nevelése, érdekeiknek képviselete, anyagi és morális támogatása. Ezeket a tanácsadástól kezdve, előadásokon keresztül, kulturális rendezvények szervezéséig több eszközzel szeretnénk elérni. Ugyanakkor szeretnénk bevonni az édesapákat is különböző felkészítők, tanácsadások kapcsán” – fogalmazta meg a szervezet vezetője egyesületük célkitűzéseit.

A tagok között van dúla is, azaz olyan nő, aki folyamatos fizikai és lelki segítséget nyújt az édesanyának a terhesség idején, a szülés alatt és utána is. Az egyesület határozottan kiáll a dúlaság mellett, azt szeretnék elérni, hogy a kórházakban fogadják el a dúla jelenlétét, ugyanis jelenleg az orvostól függ az, megengedi-e, hogy az édesanya által fogadott dúla részt vegyen a szülésen – mondta Kovács Réka.

Bemutatkozik a Védem

Az elkövetkezendő két-három hónapban szeretnének bemutatkozni a nyilvánosság előtt különböző kulturális rendezvények révén. Februárban pedig „dúlamustrát” szerveznek, amelyen lehetőség lesz megismerkedni a helybéli dúlákkal, és akár választhatnak is maguknak dúlát a várandós kismamák. Márciusban megszervezik a tavaszi börzét, amelyen használt ruhákat, babakocsit, gyerekneveléshez szükséges kellékeket szerethetnek be a kismamák egymástól – sorolta Kovács Réka az egyesület rövid távú, konkrét terveit. Hosszútávon pedig rendszeresen szeretnének szoptatási tanácsadást szervezni, császármetszést feldolgozó csoportot indítani, illetve smink és hajápolási tanácsadást szerveznek kismamák és babák számára, zenés foglalkozásokat terveznek szülők és gyerekek számára, de a tervek között szerepel egy olyan tevékenység is, amelyen arra készítenék fel a szülőket, hogy hogyan nyújtsanak elsősegélyt az életveszélyben lévő gyerekeiknek.

Szívesen fogadják az édesanyákat

A Védem nonprofit szervezetként szívesen fogadja azokat a Maros megyei édesanyákat, akik tagjai szeretnének lenni az egyesületnek, így támogatva azt anyagilag, ötletekkel, vagy akár aktívan részt vennének az egyesület működésében. A tagsági díj 50 lej egy évre, és ezért különböző kedvezményekben és juttatásokban részesülnek mindazok, akik kitöltenek egy nyomtatványt, kapnak egy tagsági kártyát, és kifizetik ezt az összeget minimum egy fél évre – tudtuk meg Kovács Rékától. Az egyesület elindulását ugyanakkor megkönnyítené, ha a dolgozó és adózó szülők adójuk két százalékával már ebben az évben az egyesületet támogatnák – tette hozzá a szervezet képviselője.

Az egyesület rendezvényeiről a sajtóban és a Facebookon számolnak be az édesanyák, és ezeken a rendezvényeken fogadják azokat is, akik tagjai szeretnének lenni a szervezetnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS