Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Országos tantárgyverseny Marosvásárhelyen

Antal Erika 2015. május 10., 16:13

Akik komolyan veszik a munkát, komoly eredményeket érnek el – hangzott el a Marosvásárhelyen 10. alkalommal megszervezett magyar tannyelvű középiskolák tantárgyversenyének megnyitóján szombaton a Bolyai Farkas Gimnázium dísztermében.

Fotó: Boda L. Gergely

Az idén harminchárom középiskolából, közöttük az Óbudai Árpád Gimnáziumból Budapestről, Szilágysomlyóról, Margittáról, Gyergyószentmiklósról, Kolozsvárról, Nyárádszeredából, Sepsiszentgyörgyről, Nagyváradról, Nagykárolyból, Segesvárról, Csíkszeredából, Szovátáról, Székelykeresztúrról, Dicsőszentmártonból, Székelyudvarhelyről, Kézdivásárhelyről, Nagyváradról, Szászrégenből, Brassóból, Barótról, Szatmárnémetiből érkezett az a 280 tanuló, aki a biológia, földrajz, informatika, társadalomtudományok, történelem, kémia és fizika ismeretanyagából mérte össze tudását.

A kezdetekkor, 2006-ban a verseny célját úgy fogalmazták meg a ötletgazdák és a szervezők, hogy egy olyan tantárgyvetélkedőt szeretnének, ahol a magyarul tanuló diákok összemérhetik tudásukat országos szinten több olyan tantárgyból, amelyekből az országos tantárgyversenyeken nincsenek felmérhető eredmények. „A verseny sikeres lett, tíz év alatt beérett, igazolta létjogosultságát. Lehetőség a megmérettetésre, egymás megismerésére, bizonyításra tehetséges diákjaink, a felkészítő tanárok számára, a minőségi oktatás fejlesztésére, a magyar középiskolai oktatási rendszer és a romániai magyar egyetemek közötti kapcsolatrendszer kiépítésére és fejlesztésére” – fogalmazott a megnyitón Bálint István, a Bolyai igazgatója. Szükség van egy ilyen versenyre, ahol a diákok anyanyelven mérhetik össze tudásukat  – hangsúlyozta Markó Béla szenátor, a tantárgyverseny fővédnöke, aki a 10. évfordulót köszöntve visszatekintett az elmúlt 25 év küzdelmére is, arra, hogy honnan indult, milyen reménytelen helyzetből az anyanyelvi oktatás Erdélyben, és mit sikerült azóta megvalósítani hittel, összefogással. Az idei tantárgyverseny elnöke Gagyi József egyetemi tanár fontos eseménynek nevezte a versenyt a magyar középiskolák életében.

Az egyes tantárgyak vetélkedőinek legjobbjai felvételit nyernek az egyetemre, vagy elért eredményeiket beleszámítják a felvételi jegyébe. Például a Kalkulusz Országos Informatikai Tantárgyverseny Programozó versenyén az első három díjazott felvételi nélküli bejut a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán az alábbi szakokra: informatika, mechatronika, számítástechnika, automatika és alkalmazott informatika, távközlés, számítógépes művelettervező és gyártásirányítás, vagy a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika karán beleszámít a felvételi jegybe. A Historia Nostra Történelmi Vetélkedőn díjazott XI. és XII. osztályos diákok felvételt nyernek a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Történelem Karára.

Az összesített eredmények alapján a Bolyai Farkas Gimnázium kapta a legnagyobb pontszámot, de a többi iskola diákjai is jól szerepeltek, szép eredményeket értek el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS