Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kilencvenedikbe lép Bandi Árpád

Bakó Zoltán 2014. július 03., 16:07 utolsó módosítás: 2014. július 03., 16:36

Jövő héten, vagy ha úgy pontosabbnak tetszik, 2014. július 9-én Bandi Árpád tanár belép a 90. életévébe. A Bolyai-kultusz ápolásáért nemrég gyémántoklevéllel ismerték el tevékenységét Bolyai János eredeti sírja megjelölőjének.

Fotó: Boda L. Gergely

Portálunk többször is tudósított arról, hogy a nyugalmazott matematikatanár miként munkálkodik azon, hogy a Marosvásárhelyt az ismeretlenségből némileg kiemelő Bolyai-pár, apa és fia hírneve, ismertsége még nagyobb legyen, hogy a Bolyaiak városa minél több emlékhellyel gazdagodjék. Bizonyára emlékeznek a marosvásárhelyiek – és nem csak – arra a momentumra, amikor a Vársétányon emléktáblát helyeztek el azon a házon, amely az egykori Bolyai János háza helyén áll. Akkor egész Erdélyből, s az anyaországból is érkeztek a Bolyai kultuszt ápolók, de egyszerű érdeklődők is az ünnepségre.

Nyomon követtük a kopjafaállítás mozzanatait is, amikor Bandi Árpád bácsi, a szeretett tanár úr megkereste és megtalálta a matematikus zseni, Bolyai János eredeti sírját a vásárhelyi református temetőben, aztán meg elhatározta, hogy márpedig itt kopjafát kell állítani. És lőn. Jöttek barátok, pályatársak, egykori diákok, vállalkozók, segítettek az építésben, s Bandi bácsi személyes varázsának köszönhetően élő láncot alkotva szálltak a talapzatépítéskor a malteres, betonos vödrök. És a januári csattogó fagyban, az évfordulón volt elég résztvevő az ünnepélyes kopjafa-avatáson. Nyomon követhettük azt is, hogy konok szorgalommal bogozta a Bolyaiak női felmenői szálait, s a református temetőben megtalálta, s felújította egy ilyen felmenő sírkövét.

De ugyanígy vagyunk a domáldi (csatófalvi) kopjafával is, amelyet János édesanyja sírjánál és az ő emlékére állítottak, s amelynek gondviselője ugyancsak Bandi bácsi.

Az elmúlt napokban a Református Kollégium-Bolyai Farkas Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre gyémántoklevéllel ismerte el Bandi tanár úrnak a Bolyai-kultusz ápolása terén végzett tevékenységét. A tanár úr csütörtökön látható örömmel, s jól érzékelhető büszkeséggel számolt be erről az eseményről.

S ha már úgyis beszélgettünk, hát a tanár úr elmondta a további terveit. Meghívták Veszprémbe előadást tartani az ottani egyetemre, úgy, hogy szeptemberben, az idei tanévkezdés után ez a programja. De még előtte, Veszprémbe menet megáll Budapesten. Ugyanis ott élő volt tanítványai meghívták egy találkozóra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS