Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Horogkereszt a vásárhelyi templomtorony falán

Szucher Ervin 2014. március 31., 20:12

A biztonsági kamerák felvételei szerint két fiatal gyalázta meg a hétvégén a marosvásárhelyi egykori barátok templomának tornyát. Az éj leple alatt a tettesek a Noua Dreaptă szélsőséges szervezet kelta keresztes jelképébe egy horogkeresztet festettek a Színház téri torony oldalára. Néhány perc múlva ugyanők firkálták össze obszcén feliratokkal a Vatra Românească nevű szervezet főtéri székházának ablakait.

Fotó: Boda L. Gergely

„Az éjszakai felvételeken tisztán látszik, hogy ugyanaz a kétszemélyes csapat rongálta meg mindkét épületet. Mivel bűncselekményről van szó, a felvételeket átadtuk a megyei rendőrségnek, nekik kell elvégezniük a nyomozást” – nyilatkozta a Székelyhon.ro-nak Valentin Bretfelean, a helyi rendőrség ügyvezető igazgatója.

A megyei hatóság szóvivője, Andreea Pop portálunknak elmondta, a gyanúsítottak köre leszűkült, ezért pár személyt már a napokban kihallgatnak.

A tény, hogy a garázdálkodók a római katolikus egyház ferences rendjének a templommaradványát, valamint a magyarellenes Vatra Românească székházát vették célba, eleve kérdésessé teszi a nemzetiségüket és szándékukat.

„Nem gyanakszom senkire, azt se tudom, hogy magyarellenes vagy egyházellenes cselekedet volt-e. Az is lehet, hogy valakit zavart a márványtábla magyar felirata” – fejtette ki Sebestyén Péter római katolikus plébános. Bakó Pál, ferences-rendi pap lapunktól szerzett tudomást az incidensről. Mint mondta, mindenképp feljelentést tesz ismeretlen tettesek ellen.

A főtéri barátok temploma a 18. században épült ferences kolostor szerves része volt. Az egyszerű, barokk díszítésű templomot és a több hektáron elterülő kolostort a nemzeti színház építésekor, 1971-ben bontották le. Kegyeleti okokra hivatkozva, az egyházi méltóságoknak csak hosszú tárgyalások során sikerült megmenteni a tornyot, hisz csak innen lehet lejutni a föld alatti kriptába. Államosított javaiért a rend a mai napig is a bíróságon keresi igazát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
9 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS