Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Bányai Kelemen Barna vehette át a Kaszás Attila-díjat

Hajnal Csilla 2012. szeptember 09., 12:13 utolsó módosítás: 2012. szeptember 09., 13:08

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának színművésze, Bányai Kelemen Barna (fotó) vehette át idén a Kaszás Attila-díjat. A marosvásárhelyi színész az elismerés egyetlen határon túli, illetve legfiatalabb jelöltje volt.

A Mozaik Művészegyesület és a hegyvidéki önkormányzat 2008-ban a magyar kultúra napja alkalmából alapította a díjat, amelyet minden évben olyan színművész vehet át, aki kiemelkedő színházi teljesítménye mellett sokat tett saját társulatáért, kollégáiért, a közösségéért. Bányai Kelemen Barna mellett Kubik Anna, Kálid Artúr és Keresztes Tamás színművészeket jelölték a díjra, és közönségszavazat alapján ítélték oda az elismerést. A Kaszás Attila-díjat a magyar ajkú színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolása céljából alapították. A szakmai teljesítmény mellett ezért a jelöltnek meg kellett felelnie az elismerés mottójának is: „Embernek lenni nem szerep.”

Pénteken este a Thália Színházban tartották a Kaszás Attila-díj gáláját, amelyet idén ötödik alkalommal rendeztek meg, és amely egyben a Vidéki Színházak Fesztiváljának nyitánya is volt. A szavazás első szakaszában a társulatok jelölték saját színészeiket, majd a második körben a huszonkét kiválasztott művész maguk közül titkos szavazással emelt ki négyet, akik a harmadik körben már nemcsak a szakma, hanem a közönség szavazatai alapján nyerhették el a díjat.

Bányai Kelemen Barna alakításáért a POSZT-on elnyerte a legjobb férfialakítás díját a színészzsűritől, az elmúlt évad végén megkapta az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Kovács György-díját is, amellyel eddigi kiemelkedő színészi munkáját és a szakmához való hozzáállását ismerték el.

A Kaszás Attila-díj idei nyertese néhány héttel ezelőtt portálunknak adott interjújában így fogalmazott: „Úgy értesültem, hogy az emberek nagyon felkapták ezt a történetet, szívesen szavaznak rám, és ez jólesik. Van egyfajta szimpátia, lokálpatriotizmus irányomban, hogy a miénk. Igazából ez esik jól, hogy az emberek azt mondják: ha már van ez a lehetőség, akkor legyen a miénk a díjazott.”

Az elismerés pedig azt bizonyítja: igaza volt a színésznek, szívesen szavazott a marosvásárhelyi, erdélyi közösség Bányai Kelemen Barnára.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS