HIRDETÉS

Amikor szívesebben jótékonykodnak az emberek

Antal Erika 2016. december 22., 18:11

Mindenki maga dönthette el, hogy mennyit fizet egy gyertyatartóért, egy asztali díszért vagy egy képeslapért – nem volt meghatározott ára semminek, amit a HIFA Románia egyesület tagjai készítettek és kínáltak eladásra az adventi időszakban az egyesületük székhelyén.

Érdekesek az emberek, sokkal nyitottabbnak bizonyulnak, ha nincs valaminek meghatározott ára – mondja Simon Judit Gyöngyi, a HIFA Románia egyesület elnöke, aki a Vásárhelyi Hírlapnak arról számolt be, hogy a kezdeményezés: adományért ajándéktárgyat, jól sikerült.

Annak ellenére, hogy kissé későn láttak hozzá, elégedettek – magyarázta az elnök, aki a nappali foglalkoztatási központban végzett tevékenységet szeretné, ha folytatnák. Ötlet már van több is, most a megvalósításukhoz szükséges alapanyagokra gyűjtenek, ugyanis nem annyira az anyagi haszon a fontos, hanem az, hogy együtt vannak, közösen tevékenykednek. Az idei karácsonyi készülődésbe nyolc-tíz ember kapcsolódott be, őket önkéntesek és családtagok segítették, hogy üvegre fessenek, agyagból kis tárgyakat készítsenek, majd azokat is kiszínezzék. Remélhetőleg kedvet kaptak mások is az együttléthez – tette hozzá az elnök, mert mint mondja, ilyenkor télvíz idején jó ha van egy meleg hely, ahol találkozhatnak, beszélgethetnek, és együtt örülhetnek egy-egy jól sikerült darabnak.

Két képeslapért 100 lejt adományozott valaki, holott, ha kiírták volna az árát, akkor esetleg tíz lejt kértek volna – mond egy példát a HIFA elnöke. Tehát tízszeresét „fizették” az árának, s egy kis tárgyért, amit két lejre értékeltek a készítők, 20 lejt adományozott egy másik vásárló. „Az emberek nyitottak ilyenkor, kézbe vesznek egy-egy kis díszt, és amennyit ér számukra, annyit adnak érte” – mondja Simon Judit Gyöngyi.

A begyűlt összegből tovább tudják majd működtetni ezt a fajta foglalkozást, a pénzt agyag-, papír-, festék-, üvegvásárlásra fordítják.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS