Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Maros megyei hulladékszállító cégeknél vizsgálódik a Versenytanács

Simon Virág 2020. január 15., 14:00

Feljelentés alapján Maros megyei hulladékszállító cégek ellen indított eljárását a Versenytanács. Mint megtudtuk, azt gyanítják, hogy két Maros megyei és egy bukaresti cég megegyeztek és tisztességtelen módon jártak el a versenytárgyalásokon.

Maros megyei hulladékszállító cégeknél vizsgálódik a Versenytanács
galéria
Az érintett cégek továbbra is biztosítják a szolgáltatásokat. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A Versenytanács tagja, Gyerkó László elmondta, két Maros megyei és egy bukaresti cég ellen indítottak eljárást. A három vállalat 2017 és 2019 között 11 versenytárgyaláson vett rész és nyert el hulladékszállítási szolgáltatást. „Feljelentés alapján kezdtünk el vizsgálódni. A kollégák már jártak a három cég székhelyén, összegyűjtötték az iratokat, és a számítógépek adathordozóit is magukkal vitték. Jelenleg zajlik a dokumentumok felleltározása, értékelése. Azt vizsgálják, hogy a cégek kötöttek-e előzetes megegyezést, amikor a Maros megyei hulladékelszállítást odaítélő versenytárgyason részt vettek” – fejtette ki Gyerkó.

A Versenytanács azt vizsgálja, hogy a szászcsávási Sylevy Salubriserv Kft. és Bissdog Kft., valamint a bukaresti  Servicii Salubritate Bucureşti Rt. vezetői megállapodtak-e arról, milyen árat kínálnak a versenytárgyaláson annak érdekében, hogy visszaszorítsák a konkurenciát és magasan tartsák az árakat. Ha ugyanis megegyezés született közöttük, akkor magasan tartották az ajánlatokat, és a polgármesteri hivatalok drágábban kapták meg a szolgáltatásokat. Normális helyzetben a versenytárgyalásokon a cégek igyekeznek a legalacsonyabb árat kínálni, hiszen így lehetnek nyertesek.

{A}

„Az adatok feldolgozása és az ítélethirdetés másfél évet vesz igénybe. Ez a standard eljárás Romániában, de Európa más országaiban is. Ez idő alatt a cégek végezhetik a szolgáltatásokat.

Ha bebizonyosodik, hogy megszegték a törvényeket és tisztességtelen piaci magatartást tanúsítottak, többféle büntetésre számíthatnak. Jelentős pénzbírságra, vagy akár arra, hogy a Versenytanács három évig felügyeli a munkájukat

– mondta Gyerkó László.

A törvény alapján az a cég, amely részt vesz egy törvénytelen egyezségben, de erről utólag jelentést tesz a Versenytanácsnál, kedvezményes elbíráslásban részesülhet, sőt mentesülhet a büntetés alól. Ezen lehetőség tükrében megkérdeztük Gyerkó Lászlótól, hogy a feljelentést, amely alapján vizsgálódni kezdtek, valamelyik érintett cég nyújtotta-e be. A Versenytanács tagja erről nem kívánt nyilatkozni.

A Maros megyei integrált hulladékgazdálkodásért felelő Maros Ecolect Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője, Tóth Andrea elmondta, ő a sajtóból értesült a cégek ellen indított eljárásról, és semmit nem tud erről. Kérdésünkre azt is kifejtette, hogy az érintett cégeket az országos közbeszerzési platform alkalmazásával választották ki, átlátható és jól leszabályzott eljárás keretében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS