Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Maros megye: háromszáztíz személynél járt le az otthoni elkülönítés határideje

Simon Virág 2020. március 22., 14:48 utolsó módosítás: 2020. március 22., 15:17

Maros megyében 310 személy számára lejárt az otthoni elkülönítésre kiszabott 14 nap és vasárnaptól az időközben életbe lépett rendelkezéseknek megfelelően elhagyhatják otthonaikat. 1634 személy továbbra is otthoni elkülönítésben van.

Maros megye: háromszáztíz személynél járt le az otthoni elkülönítés határideje
galéria
A repülővel érkezők nyilatkozatot kell kitöltsenek és annak függvényében hogy honnan érkeztek otthoni elkülönítésbe kell vonuljanak. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Az otthoni elkülönítésben levőket minden nap ellenőrzik a hatóságok: 

lakásuk, otthonuk ablakába kell kijöjjenek, hogy a járőrözök láthassák őket, és naponta egyszer a közegészségügyi igazgatóságtól is felhívják őket.

Az elmúlt 24 órában két személyt értek tetten, hogy elhagyta az otthoni karantént, őket egyenként 10 ezer lejre bírságolták. A marosvásárhelyi reptérre szombaton egyedül a Budapestről érkező repülőgép szállt le, ezen 42-en utaztak, 25-ön kell 14 napig otthonukban maradjanak. 

Nőtt az intézményesített karanténban levő személyek száma, jelenleg 60-an vannak az erre kijelölt helyeken.

Számukra napi háromszor biztosít étkezést a helyi önkormányzat, amelynek a területén vannak. Felügyelt karanténba azok a személyek kell vonuljanak, akik a piros területként megjelölt országokból, régiókból jönnek.

A fertőző betegségek kórházában jelenleg 17 személyt kezelnek, ide azok kerülnek be, akik otthoni vagy felügyelt karanténban voltak, vagy fertőzött személlyel kerültek kapcsolatban és fertőzésre utaló tüneteik  vannak.

Szombaton 18-an voltak a vásárhelyi fertőzőn. Általában akkor csökken a betegek száma, ha bebizonyosodik, hogy  valaki koronavírussal fertőzött és Kolozsvárra szállítják. Persze lehetséges az is, hogy negatív lett az eredménye, tünetmentes és ezért elhagyhatta a kórházat.

A legújabb rendelkezés szerint a prefektúrák már azt sem szabad közöljék, hogy hány negatív eredmény érkezett vissza a megyében és hány teszteredményre várnak még.

Továbbra is ellenőrzik, hogy az üzletekben mennyire tartják be a fertőzés megfékezése érdekében hozott intézkedéseket és büntetik azokat a helyeket, ahol ezeket semmibe veszik. Az elmúlt 24 órában egy ilyen büntetést róttak ki, ennek értéke 2000 lej.

Jó tudni, hogy azok, akiknek kérdése van a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban, vagy jelenteni szeretne valamit a karanténban levő személyekkel kapcsolatban megteheti a következő telefonszámokon: 0265-208 000, a 0265-233 652, de állandó ügyeletet biztosítanak a  0265-261152-es telefonszámon, de tárcsázható hétköznap 8-20 óra között két mobilszám is: 0731-338 057, 0731-338 064. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS