Március 15-i ünnepi rendezvénysorozat Sepsiszentgyörgyön Pr-cikk

Március 15-i ünnepi rendezvénysorozat Sepsiszentgyörgyön

Korábbi felvétel

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Két ünnepi hangverseny és színes programsorozat keretében emlékeznek meg idén a sepsiszentgyörgyi lakosok az 1848–49-es forradalom és szabadságharcra a történelmi esemény 176. évfordulóján. Az ünnepi hangulatot a hagyományos díszfelvonulás, koszorúzások és a 16 órától kezdődő főtéri műsor varázsolja idén is emlékezetessé. Március 14-én a Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és ifj. Szerényi Béla közreműködésével ünnepi hangversenyt hallgathat meg a nagyérdemű a Tamási Áron Színház nagytermében, március 15-én pedig ugyanitt a Csíki és Georgius kamarazenekarok fellépését követheti figyelemmel az ünneplő közönség.

Támogatói tartalom

2024. március 12., 10:002024. március 12., 10:00

2024. március 12., 15:462024. március 12., 15:46

Március 12-e és 14-e között a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében kerül sor az 5–8. osztályos diákok számára Forradalmak nyomában című kincskereső versenyre.

A délelőtti órákban sorra kerülő helyismereti játék során rejtvényes feladványokat kell megfejteniük a diákoknak, amelyek a város nyolc vonatkozó emlékművével, szobrával állnak összefüggésben.

Egyúttal össze kell gyűjteniük a megyei könyvtár alkalmazottai által különböző helyszíneken előzetesen elrejtett színes cédulákat is. Az állomások feltérképezése után a játék a könyvtár Gábor Áron termében folytatódik, ahol az összegyűjtött cédulákból, amelyeken az 1848–49-es eseményekhez kapcsolódó vers egy-egy sora áll, a diákoknak rekonstruálniuk kell a versszakokat.

Március 14-én, csütörtökön 19 órai kezdettel Az szép szabadságra… címet viselő ünnepi hangversenyen Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és ifj. Szerényi Béla közös fellépésvel hangolódhatunk az ünnepre. Sebestyén Márta a magyar népzenei, Andrejszki Judit pedig a magyar régizene örökségünk éltetői, előadóművészként itthon és szerte a világban széles közönséggel ismertetik és szerettetik meg zenei anyanyelvünket. Műsorukban felcsendülő dalok és zenék évszázadokon és népeken ívelnek át, az írott források és a szájhagyomány gazdag tárházából merítkezve. Koncertjükön közreműködik ifj. Szerényi Béla a fiatal népzenész generáció sokoldalú tagja is.

Galéria

A koncertre a teljes árú jegy 40, míg a kedvezményes árú jegy 20 lejbe kerül, amit a Városi Kulturális Szervezőirodában és online, az eventim.ro oldalon lehet megvásárolni. Online kizárólag teljes értékű jegyet lehet vásárolni.

Aznap a sportkedvelőket várja a sepsiszentgyörgyi Fitness Tribe Egyesület a Fuss a Hősök emlékére! címet viselő eseményre.

Az amatőr futókat megcélzó emlékfutás 17 órától veszi kezdetét. A sporteseményen résztvevők az eprestetői csata emlékművénél állnak rajthoz (Állomás negyedi Ady Endre Általános Iskola épülete előtt), innen szaladnak a város területén egy 8,5 km hosszú távot. A résztvevők olyan 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz köthető emléktáblákat, szobrokat és épületeket érintenek, mint Kiss János ágyúöntő mester emléktáblája, a Gábor Áron és Nicolae Bălcescu szobrok, Gábor Áron emlékplakettje, Berde Mózsa egész alakos szobra vagy Kossuth Lajos mellszobra.

Galéria

Korábbi felvétel

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Ugyancsak március 14-én, csütörtökön 17 órától veszi kezdetét a Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én… Petőfi Erdélyben című dokumentumfilm bemutatója a Művész Moziban. A Liszt Intézet szervezésében sorra kerülő esemény keretében Maksay Ágnes rendezővel és Szabó Levente irodalomtörténésszel Szebeni Zsuzsanna beszélget.

Március 15-én ünnepi felvonulásra és megemlékezésekre kerül sor a Főtéren. Felvonulnak a hagyományőrző huszárok, beszédet mond Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, valamint Kelemen Hunor szövetségi elnök is. Az ünnepség keretében Ft. Ilyés Zsolt, a sepsiszentgyörgyi Szent József plébániatemplom plébánosa adja aldását az egybegyűltekre. A főtéri színpadon a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Református Kollégium, a Székely Mikó Kollégium diákjai, a Pécsi Református Kollégium Vegyeskara, valamint a rétyi Kováts András Ifjúsági Koncertfúvószenekar, az Egyesített Kórus és a Kincskeresők Néptáncegyüttes lépnek fel.

11:00 és 15:30 óra között a sepsiszentgyörgyi, kilyéni és szotyori emlékművek koszorúzásával emlékezünk a forradalomra és szabadságharcra.

Galéria

Március 15-én felvonulnak ismét a hagyományőrző huszárok. Korábbi felvétel

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is sor kerül az ünnepi hangversenyre: a Csíki és Georgius kamarazenekarok koncertje 19 órától kezdődik a Tamási Áron Színház nagytermében. A Georgius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar, a székelyföldi összefogás jegyében, már 17 éve tart közös hangversenyeket. A zenekar tagjait a legtehetségesebb székelyföldi (Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely) főleg pályakezdő zenészekből válogatják, így sikerült kialakítaniuk az évek folyamán egy „aranycsapatot”, egy olyan szimfonikus zenekart, amely a hivatásos zenekarok szakmai színvonalát is eléri.

A Georgius Kamarazenekar az idén ünnepli működésének 21. évét. A március 15-i ünnepi hangverseny főleg a 19. század magyar és magyar vonatkozású zenei repertoárjából válogat.

Felcsendülnek Liszt Ferenc, Johannes Brahms, Pablo Sarasate, Camille Saint-Saёns, Nyikolaj Rimszkij-Korszakov, illetve a későbbi generációból Kodály Zoltán művei. Az est karmestere a sepsiszentgyörgyi közönségnek immár ismerős, budapesti Werner Gábor lesz. A hangverseny meghívottja pedig a világhírű cimbalmos, Lisztes Jenő.

A koncertre a teljes árú jegy 30, míg a kedvezményes árú jegy 15 lejbe kerül, amit a Városi Kulturális Szervezőirodában és online, az eventim.ro oldalon lehet megvásárolni. Online kizárólag teljes értékű jegyet lehet vásárolni.

Galéria

Korábbi felvétel

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Idén is lesz SepsiPilvax a főtéri Tein kávézóban. A Kovászna megye Tanácsa szervezésében megvalósuló rendezvény a hajdani budapesti kávéházat megidéző hangulatban, izgalmas programokkal várja az ifjúságot és az ünneplőket március 15-én reggel 9 és 18:48 között.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház

Partnerek: Kovászna Megye Tanácsa, Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Fitness Tribe Egyesület, Tamási Áron Színház, Bod Péter Megyei Könyvtár

(X – fizetett hirdetés)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 13., hétfő

Imaszalagokkal indultak el Csíksomlyóra a lovas zarándokok

A harasztkeréki központban gyűltek össze hétfőn a helyi Varázspatkó lovarda képviselői, akik idén is arra vállalkoztak, hogy eljuttatják a Maros megyei intézmények és a diaszpóra magyarságának üzeneteit imaszalagok formájában a csíksomlyói Szűzanyához.

Imaszalagokkal indultak el Csíksomlyóra a lovas zarándokok
2024. május 13., hétfő

A Mária-úton indulnak a csíksomlyói nyeregbe

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal szervez gyalogos zarándoklatot a csíksomlyói pünkösdi búcsúra a lemhényi Hőseink Ösvényén nevű túracsoport. A mintegy 70 kilométeres táv egy szakaszán Tánczos Barna szenátor is csatlakozik a csapathoz.

A Mária-úton indulnak a csíksomlyói nyeregbe
2024. május 13., hétfő

Lejárt szavatosságú hús, romlott gyümölcs – büntetett a fogyasztóvédelem

Noha komoly személyzethiánnyal küszködnek, számos élelmiszerboltot ellenőrzött az elmúlt időszakban a fogyasztóvédelmi hatóság Hargita megyében, és találtak is problémákat az egységek egy részében.

Lejárt szavatosságú hús, romlott gyümölcs – büntetett a fogyasztóvédelem
2024. május 13., hétfő

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 13., hétfő

Az el nem számolt honoráriumoktól a számlazárolásig

Az átlaghoz képest kétszer többen fordultak a Nép Ügyvédjéhez a hétfői háromszéki meghallgatáson. Igen széles azoknak az eseteknek a skálája, amelyekben segítséget vagy tanácsot reméltek a panaszosok.

Az el nem számolt honoráriumoktól a számlazárolásig
2024. május 13., hétfő

Dobogós helyeken végeztek a Hargita megyei gyermekvédelmi rendszerben élő fiatalok

A dobogó mindhárom fokára a Hargita megyei csapatok léphettek a hétvégén a zánkai Ágota Kárpát-medencei labdarúgótornán, az ifjúsági korosztályban. A három napon át tartó rendezvényen több mint 1500 gyermekvédelmi rendszerben nevelt gyermek vett részt.

Dobogós helyeken végeztek a Hargita megyei gyermekvédelmi rendszerben élő fiatalok
2024. május 13., hétfő

Medve jár Székelyudvarhelyen

Medve jelenlétéről kaptak figyelmeztetést a székelyudvarhelyiek hétfőn 18 óra körül. A felhívásban mindenkit arra kérnek, maradjanak távol az állattól.

Medve jár Székelyudvarhelyen
Medve jár Székelyudvarhelyen
2024. május 13., hétfő

Medve jár Székelyudvarhelyen

2024. május 13., hétfő

Százötven női jelölttel vág neki a választásoknak az RMDSZ Háromszéken

Kovászna megyében 150 női jelöltet indítanak, megduplázva a nyolc évvel ezelőtti arányt. Köztük ketten polgármesteri címre fognak pályázni – jelentették be az RMDSZ Háromszéki Nőszervezet képviselői hétfői sajtótájékoztatójukon.

Százötven női jelölttel vág neki a választásoknak az RMDSZ Háromszéken
2024. május 13., hétfő

7,7 millió ember dolgozik, de közülük is csak 5,6 millió fizet tb-járulékot

Igazságosabb társadalombiztosítási rendszert és a munkát terhelő adók csökkentését követelve rendezett tüntetést és felvonulást Bukarestben hétfőn az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS).

7,7 millió ember dolgozik, de közülük is csak 5,6 millió fizet tb-járulékot
2024. május 13., hétfő

Még a héten lehet jelentkezni az Erőss Zsolt Teljesítménytúrára

Ahogy a korábbi nyolc alkalommal, ezúttal is több útvonalon lehet teljesíteni a gyergyószentmiklósi EKE által szervezett Erőss Zsolt Teljesítménytúra kihívásait. A május 25-i eseményre még várják a jelentkezőket.

Még a héten lehet jelentkezni az Erőss Zsolt Teljesítménytúrára
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!