Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Már a munkaügyi miniszter is vizsgálódik Ditróban

Székelyhon 2020. február 02., 13:46 utolsó módosítás: 2020. február 02., 17:29

Violeta Alexandru munkaügyi miniszter „meglepődéssel” értesült a gyergyóditrói közösség magatartásáról a két Srí Lanka-i munkavállalóval szemben, és információkat kért velük kapcsolatban a területi munkaügyi felügyelőségtől – számol be az Agerpres hírügynökség. 

Fotó: Beliczay László

Violeta Alexandru a parlamentben úgy nyilatkozott, a munkaügyi felügyelőségtől tájékoztatást kért a két Srí Lanka-i dolgozó munkavállalásának formai körülményeivel kapcsolatban, erre hétfőn kap választ. Ugyanakkor tárgyalt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnökével az ügyről, és várja a kivizsgálás eredményét.

HIRDETÉS

Kifejtette, meglepődéssel értesült a közösség attitűdjéről a két, dolgozni kívánó emberrel szemben, hiszen

számos román állampolgár az ország határain kívül dolgozik, akiknek szükségük van a befogadó közösség elfogadására és tiszteletére, és senki nem akar olyan helyzetet, amikor például a külföldi közösség tagjai nem akarnák megvásárolni egy román pék keze által készített kenyeret.

Hozzátette, ő is szeretné, ha minél több román állampolgárt foglalkoztatnának a hazai vállalkozók, de az üzlettel kapcsolatos döntések a cégtulajdonost illetik meg.

Mint beszámoltunk róla, gyűlöletkeltés, illetve diszkrimináció miatt indít bűnvádi eljárást a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság a Ditróban történtek kapcsán. Ezt követően vizsgálatot indított az ügyben az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) is.

Az 5500 lakosú, 98 százalékban magyarok által lakott gyergyószéki Ditróban két héttel ezelőtt állt munkába két Srí Lanka-i pékmester, akiket a pékséget működtető helyi vállalkozó munkaközvetítő cég segítségével szerződtetett, miután megelégelte, hogy nem talál helyben megfelelő munkaerőt. A sötét bőrű pékeket bevándorlóknak tekintette a község lakosságának egy része, és ellenségesen viszonyult hozzájuk. A feszültségeket miatt a település polgármestere szombatra falugyűlést hívtak össze, amelyen kiderült: elsősorban nem a ditrói pékségen alkalmazott vendégmunkások megjelenését kifogásolja a község lakossága, hanem a pékséget működtető helyi vállalkozónak a magatartását, aki szerintük nem becsüli meg a helyi munkaerőt.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS