Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Magyarországon már hatvan, Romániában mindössze öt szívátültetés volt idén

Székelyhon 2018. november 01., 17:50 utolsó módosítás: 2018. november 01., 17:52
HIRDETÉS

Újabb szívátültetést végeztek a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transzplantációs intézetben (IUBCvT). Ez volt idén az ötödik szívtranszplantáció – közölte az intézet sebészeti klinikáját vezető Horaţiu Suciu.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

A professzor elmondta, egy 36 éves, Piatra Neamţ-i beteg kapott új szívet. A páciens több mint egy éve szerepel a várólistán, olyan szívelégtelenségben szenvedett, amellyel nem élhetett volna már túl hosszú ideig – magyarázta az orvos az Agerpres beszámolója szerint. A donor egy 21 éves fiatalember volt, aki traumás agysérülés nyomán került az agyhalál állapotába.

A szerveltávolítást a nagybányai megyei kórházban végezték, onnan helikopterrel szállították Marosvásárhelyre a szervet.

HIRDETÉS

A fiatalember hozzátartozói a szíven kívül a veséket, a tüdőt és a májat is felajánlották átültetésre.

Ez volt idén az ötödik szívátültetés az intézetnél és országos szinten is, tekintve, hogy csak Marosvásárhelyen végeznek ilyen transzplantációt.

„Egy központ nagyon kevés egy ilyen nagy országnak.

Magyarország nagyot fejlődött idén e tekintetben: ott is egy transzplantációs központ van, a budapesti, de ott idén már hatvan szívátültetést végeztek. Mi az ötödiket, ők már hatvanat

– nyomatékosította Suciu. A szakember hozzátette, a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transzplantációs intézetben hetente tudnának szervátültetést végezni, ehhez képest az e tekintetben legjobbnak számító évben, 2016-ban is mindössze 11 ilyen beavatkozás történt a szervadományozások alacsony száma miatt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS