Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Magyar nyelvű televíziós oktatási adást is kérnek a szülők

Hajnal Csilla 2020. március 16., 22:01

A székelyföldi pedagógusok nagy része alkalmazkodik az otthonoktatást szorgalmazó helyzethez, és online küldi a tanulnivalókat a diákoknak. A román közszolgálati televízió kettes csatornáján elindult a tévéiskolának nevezett román nyelvű műsor, amelyben a tanárok kamerák előtt adják át a leckét a vizsgatantárgyakból. A magyar szülők magyar nyelvű adást is kérnek gyerekeik számára. 

Magyar nyelvű televíziós oktatási adást is kérnek a szülők
galéria
Hétfőn reggel közvetítette első tévéiskolás adását a román közszolgálati televízió kettes csatornája Fotó: Haáz Vince

Előreláthatóan április 21-éig biztosan nem nyitnak a tanintézetek, de addig is, amíg minden visszaáll a normális kerékvágásba és egyáltalán tervezni lehet a tananyag bepótlását, az oktatási szaktárca arra biztatja a pedagógusokat, hogy az online térben tartsák a kapcsolatot a diákokkal. Több konkrét javaslatot is tettek erre nézve, például a Google és a Microsoft ingyenes oktatási alkalmazásait, a G Suite for Educationt és az Office 365-öt.

Magyar diákokat érintő kérések

A Magyar Szülők Szövetsége a Szülői Szervezetek Országos Föderációjának Kisebbségekért Felelős Alosztálya nevében pénteken tett le kérvényt az oktatási minisztériumhoz, amelyben kérték, hogy indítsanak magyar tannyelvű tévéiskolát is a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek számára, ugyanis hétfőn reggel beindult a román nyelvű teleiskola a vizsgatantárgyakra összpontosítva. A magyar szülők arra kérték az ország magyar pedagógusait, főként Bukarest, Marosvásárhely és Kolozsvár környékéről – a közszolgálati televízió magyar stúdióinak helyszíneiről –, hogy vállalják be az online vagy élő órák megtartását, leginkább a vizsgatárgyakból.

Az előzetes egyeztetések megtörténtek, és remélik, hamarosan elkezdődhetnek a leckék magyarul is,

bár hétfőn délután még nem érkezett hivatalos válasz a kérésükre, még zajlottak a kivitelezéssel kapcsolatos tárgyalások – tudtuk meg Csíky Csengelétől, a szövetség képviselőjétől.

Játékosan gyűjtik a pontokat 

Közben a legtöbb marosvásárhelyi iskolában a tanárok rendszeresen küldenek teszteket és leckéket diákjaiknak. A Liviu Rebreanu Általános Iskolában például a hetedikesek és ötödikesek számára létrehozott online csoport is aktívan működik, ott naponta leckét és feladatokat kapnak órarend szerint a tanulók – tudtuk meg a szülőktől. A Bolyai Farkas Gimnázium angoltanára, Puskás-Bajkó Albina a www.kidibot.ro, illetve a www.didactic.ro online felületet használja diákjaival. „Ők bejelentkeznek ide, és megoldják az általam feltöltött feladatokat. A Kidibot.ro nagyon játékos program, itt pontokat gyűjtenek és kitűzőket kapnak. Ezenkívül levelet kell írniuk nekem üzenetben vagy WhatsAppon, én pedig kijavítva visszaküldöm. De esszét is írnak, mert közben versenyekre is készülünk, az érettségizőim pedig érettségitételeket kapnak, amelyeket a We transfer nevű programon keresztül küldök el nekik” – mesélte az angoltanár.

 A bürokrácia nem szünetel

Selyem Zoltán, a marosvásárhelyi Elektromaros Szakközépiskola igazgatója megkeresésünkre elmagyarázta, hogyan zárkózik fel iskolájuk a kialakult helyzethez. „Általában minden osztálynak van Facebook- vagy WhatsApp-csoportja, mert létezik ugyan sok online felület, amiket kidolgoztak ilyen esetre, de azok nagy része mind románul működik, magyarul kevés van. Ezért

főleg Facebook-csoportokon keresztül zajlik a leckék átadása, iskolaszinten hatékonyabb így a kommunikálás.

A tanárok feltöltik ide a teszteket, szövegeket, a diákok kérdéseket tesznek fel, és online tartják a kapcsolatot. Minden tanár akkor küldi a leckét, amikor órája lenne, és arra az időre köteles kapcsolatban lenni a diákokkal. Utólag is lehet válaszolni a kérdésekre, de a kommunikáció nagy része ebben az időben zajlik” – részletezte az iskola vezetője.

A bürokrácia a járvány idejére sem szünetel,

ugyanis a tanfelügyelőség azt javasolta, hogy tartsanak fenn kinyomtatott bizonyítékokat is az online leckék átadásáról, ezért az iskola vezetőtanácsának döntése alapján kinyomtatva, iktatószámokkal ellátva, napra, órára pontosan tárolják is az átküldött szövegeket – mondta el Selyem Zoltán. Rámutatott, a diákok közül van, aki aktívan reagál az online leckékre, de nem az egész osztály, akik akarnak tanulni, azok így is tudnak. Hozzátette, tizenkettedikben az érettségire való felkészülés a fontos, tesztek és ismétlések kerülnek fel, hiszen ebben az időszakban már az eredeti lecketervek szerint is az ismétléseken van a hangsúly. „Úgy vélem, a legtöbb tanár próbálja tenni a dolgát, hogy ne maradjanak le az oktatással, ne legyen olyan nagy súlya az egész kimaradásnak” – mondta el az Elektromaros igazgatója.

Nem váltja ki a későbbi tantermi tevékenységeket

Hargita megyében éppen zajlik a tanfelügyelőség felmérése arról, hogy az iskolák milyen online felületet használnak a virtuális konzultációk, leckék átadására. Demeter Levente, Hargita megye főtanfelügyelője elmondta, úgy látja, főként a Google felületét használják, de van aki WhatsApp- vagy Facebook-csoportot használ. „Ezek nem a tanórák kiváltását jelentik, ez egy lehetőség, amit a tanárok kihasználhatnak, és úgy látom, minden tanár igyekszik a diákokat megszólítani, hogy milyen sikerrel az már egy másik kérdés, de ez nem fogja később kiváltani az osztálytermi tevékenységeket” – mutatott rá a főtanfelügyelő.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat