Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Lezárult a kérelmezési időszak, több mint 180 ezer hektárnyi területre igényeltek támogatást Hargita megyében

Barabás Hajnal 2019. május 16., 08:54

Akárcsak tavaly, idén is több mint 26 ezer gazda nyújtotta be támogatási kérelmét a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnél (APIA) a szerdai határidőig. A kifizetések decemberben lesznek esedékesek.

Lezárult a kérelmezési időszak, több mint 180 ezer hektárnyi területre igényeltek támogatást Hargita megyében
galéria
Fotó: Farkas Tamás

Problémamentesen zárult a területalapú támogatások igénylésének időszaka május 15-én a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnél (APIA).

Haschi András intézményvezető elmondta,

úgy szervezték meg a kérelmek elfogadását, hogy egy alkalommal sem alakult ki tumultus az intézményükben, utolsó napra is kevesen hagyták az igénylések benyújtását.

Mint megtudtuk, idén több mint 26 400 gazda kérte az egységes területalapú támogatást, hasonlóan mint tavaly. Ugyanakkor az elmúlt évben jegyzett közel 180 ezer hektárhoz képest idén több mint 181 ezer hektárnyi területre kértek támogatást.

Mint már a gazdák megszokhatták,

idén sem lesz határidő-hosszabbítás, így végleg lezárult a kérelmezési időszak.

Azonban a gazdáknak lehetőségük van május végéig szankciók nélkül, június 16-ig pedig szankciókkal módosítani a kérelmen. „Ha nőtt a gazda területe, vagy éppen ellenkezőleg, kevesebb lett, esetleg egyéb változtatni való van, lehet még módosításokat eszközölni a kérésben a fenti időpontok szerint” – magyarázta az igazgató. Ellenőrzésekre leghamarabb egy hónap-másfél hónap múlva lehet számítani. „Egyelőre a dokumentumok rendbetételével foglalkozunk” – tette hozzá.

A kifizetésekről érdeklődve elmondta,

valószínűleg decemberre várható, hogy utalják a támogatásokat,

az értékekről azonban semmi pontosat nem tud, még nincs erről döntés. Tavaly Hargita megyében összesen 80 millió euró összeget utaltak a gazdáknak mezőgazdasági juttatásként az összes támogatási formát figyelembe véve.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat