Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Lakóháznál, asztalosműhelynél, csűrnél és mezőkön oltották a tüzet

Székelyhon 2019. április 22., 16:15

Udvarhelyszéken és Csíkszéken is több tűzesethez riasztották az ünnepi hétvége alatt a hivatásos tűzoltókat. A legnagyobb kár egy csíkszentdomokosi gazdaságnál keletkezett, ahol a lángok martalékává vált egy melléképület, benne több állattal.

Lakóháznál, asztalosműhelynél, csűrnél és mezőkön oltották a tüzet
galéria
Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

A homoródszentmártoni önkéntes és a székelyudvarhelyi hivatásos tűzoltók gyors közbeavatkozásának köszönhetően mérsékelt, ötszáz lejre tehető anyagi kár keletkezett péntek délután egy homoródszentpáli lakóháznál. A Hargita megyei tűzoltóság tájékoztatása szerint valószínűsíthetően

a tisztítatlan kéményben felhalmozódott korom gyulladt be, és félő volt, hogy a lángok átterjednek a ház teljes tetőzetére, illetve a szomszédos házra.

A riasztás után kevesebb mint másfél órával eloltott tűzben mintegy négy négyzetméreten megrongálódott az épület tetőszerkezete, továbbá egy négyzetméteren a cserepek.

Másnap, szombat délelőtt egy zeteváraljai asztalosműhely szárítójához riasztották a tűzoltókat. A zetelaki önkéntesekhez csatlakozó három székelyudvarhelyi hivatásos egység kiérkezésekor a szárító tetejét nyaldosták a lángok. A tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy a – valószínűsíthetően a füstelvezetőhöz közel lévő gyúlékony anyagok miatt keletkezett – tűz továbbterjedjen a közeli farakásokra és a műhelyre, így „mindössze” a szárító tetejében, tizenkét négyzetméteren keletkezett kár, ezer lej értékben.

A legsúlyosabb esethez vasárnapra virradóan vonultak ki a tűzoltók: Csíkszentdomokoson egy csűr és istálló kapott lángra.

A helyi önkéntes alakulat és a falu lakói mellett mozgósították a balánbányai és csíkszeredai hivatásos tűzoltókat is, a száz négyzetméter felületű lángoló melléképületet azonban nem lehetett megmenteni. A csűr és istálló teljesen leégett, benne több szerszámmal, egy szekérrel és másfél köbméter tűzifával. A vizsgálatok szerint rövidzárlat miatt keletkezett tűzben két ló és két nyúl elpusztult. Az anyagi kár megközelíti az ötvenezer lejt – számol be Hargita megyei tűzoltóság.

Az épületeket érintő esetek mellett két felügyelet nélküli tarlóégetésnél is közbeléptek a tűzoltók a hétvégén: a csíkszeredai Somlyó utcában és a Farkaslakához tartozó Nyikómalomfalván, ahol összesen fél hektárnyi száraz növényzet égett el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat