Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Különleges római útra indulnak a felcsíki egyházi kórusok tagjai

Kömény Kamilla 2018. október 05., 09:06 utolsó módosítás: 2018. október 05., 09:07
HIRDETÉS

Népes zarándokcsoport indul pénteken Felcsíkról Rómába, hogy ott énekelhessenek a Magyarok Nagyasszonya búcsún, imádkozhassanak Márton Áron boldoggá avatásáért és részt vegyenek a jövő heti pápai meghallgatáson.

Rómában fognak együtt énekelni a felcsíki egyházi kórusok tagjai. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Nem mindennapi zarándokútra készültek a felcsíki egyházi kórusok tagjai az elmúlt időszakban: négyszáz fő Rómába való utazását szervezték meg. Mint arról Incze Sándor, a szépvízi kántor beszámolt, mikor kórusuk 2015 októberében a Magyarok Nagyasszonya búcsúján szolgált, a szentmise után Somorjai Ádám Vatikánban dolgozó magyar diplomata azt ajánlotta nekik, hogy hozzanak zarándokcsoportokat Erdélyből, hogy tudja tolmácsolni jelenlétüket.

HIRDETÉS

Továbbá Kovács Gergely, Márton Áron boldoggá avatási ügyének posztulátora is buzdította őket, hogy újra zarándokoljanak majd vissza, s a boldoggá avatási eljárás előre mozdításáért imádkozzanak – ezzel is hallatva hangjukat a Szentatyánál. Megfogadva a tanácsot a kántor és a szépívzi plébános, Gábor Zoltán megosztotta az ötletet a felcsíki karvezetőkkel és plébánosokkal, közben a római ügyintézőjük, Fanea József atya felvette a kapcsolatot a vatikáni Magyar Nagykövetséggel, s így idén tavasszal hozzáfogtak az út részleteinek kidolgozásához.

A Gábor Zoltán plébános, Incze Sándor kántor és a Hargita Megyei Művészeti Népiskola által szervezett, pénteken induló zarándoklaton – amellyel Márton Áron püspöknek az erdélyi egyházmegye élére való kinevezése 80. fordulójáról is megemlékeznek – a felcsíki kórusok 400 tagja vesz részt.

Az útjuk célja egyrészt, hogy imádkozzanak Márton Áron boldoggá avatási ügyéért, emellett

október 8-án énekelni fognak a Magyarok Nagyasszonya-kápolna búcsúünnepén,

amelyet a nagy létszámra való tekintettel rendhagyó módon nem a kápolnában, hanem a Szent Péter-bazilika katedra-oltáránál mutatnak be – a búcsú főcelebránsa Palánki Ferenc Debrecen-Nyíregyházi megyéspüspök lesz. Október 10-én indulnak vissza Rómából a zarándokok, előtte azonban még részt vesznek a pápai meghallgatáson, ahol

ajándékként egy nagy méretű fotókönyvet adnak át a pápának, benne a zarándoklaton résztvevők községeinek a bemutatásával.

A kiadványt Ferencz Győző szerkesztette, a benne szereplő fényképeket dr. Fodor István és Dezső László készítette. Utóbbi eseményeken székely ruhát visel majd a közel félezer csíki zarándok – ismertette a részleteket a kórusvezető.

Szentmise a zarándokcsoportnak

Október hetedikén, vasárnap a zarándokcsoportnak mutatnak be szentmisét a római Szent Ignác-templomban, amelynek főcelebránsa Gábor Zoltán szépvízi plébános lesz, a szentbeszédet pedig Fanea József atya mondja.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS