Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Közüzemi tartozások miatt felfüggesztették a melegvíz-szolgáltatást

Kovács Eszter 2020. június 24., 14:06

Több havi közüzemi tartozást halmozott fel a székelyudvarhelyi, Kórház lakótelepi önkormányzati lakásokban élők egy része. A bérlőknek ugyan csupán töredéke tartozik, a retorzió mégis sokszor az egész tömbházat érinti. Nem egyszerű az elmaradás behajtása sem.

Közüzemi tartozások miatt felfüggesztették a melegvíz-szolgáltatást
galéria
Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Kétségbeesett Facebook-bejegyzésben osztotta meg tapasztalatait egy székelyudvarhelyi férfi. A Kórház-negyedi szociális lakások egyikének bérlője arról ír, hogy a lakók egynegyede által felhalmozott tartozások miatt napokig felfüggesztették a melegvíz-szolgáltatást.

Évek során mindig az adósok névsora ugyanaz, kevés eltéréssel, a különböző szerződések mindig csak a rendesen fizető rétegnek okoztak kényelmetlenséget, az adósok listája mindig megmaradt. Az zavar, hogy állandóan azt tanítják, hogy a 21. században élünk, csak akkor miért büntetnek középkori eszközökkel?

– fakadt ki a panaszos.

Valóban idült problémáról van szó, erősítette meg Szabó Jenő. A Kórház-negyedi lakástulajdonosi társulás elnöke fontosnak tartotta megjegyezni: Székelyudvarhelyen ez az egyedüli lakószövetség, ahová a lakástulajdonosok mellett szociális lakásokat bérlők is tartoznak. A speciális helyzet sokszor konfliktust szül, magyarázta az illetékes.

A Cekend sétány 4. és 6. szám alatti tömbházakban összesen 127 önkormányzati lakrész van. A lakások 9 négyzetméteresek, közös illemhelyiséggel és fürdővel rendelkeznek emeletenként. Legutóbb június 10-én függesztették ki a befizetendő számlák listáját, ebből kitűnik, hogy

mintegy húsz bérlőnek összesen több mint 18 ezer lejre rúgó közüzemi tartozása van.

A tartozókat a lakószövetség korábban is figyelmeztette, hogy törlesszenek, sőt, a helyzetről tájékoztatták a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalt is.

„A polgármesteri hivatal évente újítja a szerződéseket a bérlőkkel, folyamatosan lekérjük a közüzemi tartozásokat, amelyet egyébként a lakószövetség tart számon és hajt be. A nagyobb összeggel tartozó személyeknek értesítést, illetve felszólítást mi is küldünk az elmaradásaikról, jelezve annak a veszélyét, hogy kilakoltatjuk, amennyiben nem egyenlítik ki a felgyülemlett tartozásaikat” – közölte kérésünkre a polgármesteri hivatal sajtóosztálya. Az országos járványügyi rendelkezések miatt azonban a polgármesteri hivatal jelenleg nem rendelhet el kilakoltatásokat, így más eszközökhöz folyamodtak.

A lakótársulás a fenti problémák miatt lezáratta a szolgáltatóval a melegvíz-ellátást, de a járványügyi helyzetre való tekintettel néhány nap után visszakapcsolták azt

– erősítette meg a sajtóosztály.

A szociális lakások bérlői esetében rendkívül nehéz és kényes ügy a tartozások behajtása, magyarázta a lakástulajdonosi társulás elnöke. „Sokkal egyszerűbb kétezer lejnyi tartozást behajtani egy lakástulajdonostól, mint kétszáz lejnyit egy bérlőtől. Elsősorban azért, mert más eszközök állnak a lakótársulás rendelkezésére. A lakástulajdonos esetében kilencven napos fizetési határidő után a tartozás ráíródik a telekkönyve, tehát a tulajdonos a lakásával felel. A szociális lakások bérlőinek jobbik esetben néhány ingóságuk van, ha van jövedelmük, annak havonta az egyharmadát lehet törlesztőrészletként levágni, a szociális juttatásokat pedig nem lehet elvenni” – sorolta Szabó Jenő.

Rendkívül kényes és nehéz helyzet előtt áll tehát a Kórház-negyedi lakótársulás, tette még hozzá: a problémát konfliktusmentesen és a lehető leghumánusabban szeretnék megoldani.

Nem láthatunk bele azok helyzetébe sem, akik képtelenek törleszteni, így azt sem jelenthetjük ki, hogy szándékosan nem fizetnek

– hangsúlyozta az illetékes. A helyzet mielőbbi megoldására tehát a tartozókkal szemben jogi eszközökhöz folyamodnak, hogy csak azok a személyek legyenek érintettek, akik felhalmozták az adósságokat, közölte a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat