Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Koronavírus: két maroskeresztúri család van karanténban, nyugalomra intenek a hatóságok

Simon Virág 2020. március 09., 14:29 utolsó módosítás: 2020. március 11., 11:07

Két maroskeresztúri családot helyeztek otthoni karanténba, miután vasárnap kiderült, hogy a településen is van egy koronavírussal fertőzött beteg. A településen bezártak egy kenyérüzletet, a lakók pedig egyre nagyobb aggodalommal figyelik a fejleményeket. Maros megyében összesen 89 személy van otthoni megfigyelés alatt.

Koronavírus: két maroskeresztúri család van karanténban, nyugalomra intenek a hatóságok
galéria
A két frissen karanténba került családtól vérmintát vesznek Fotó: 123RF

A 70 éves maroskeresztúri hölgy egy éve nem tartózkodott otthon, házára egy másik család vigyázott. Március 4-én érkezett haza repülőgéppel Kolozsvárra, Olaszországból. Egy olyan vidékről jött, amely nem volt lezárva.

Kolozsváron a repülőtéren kitöltötte a kérdőívet, hogy honnan érkezett és hová tart, akkor semmit nem mondtak neki a hatóságiak. Hazaérkezve elment kenyeret vásárolni, és találkozott azzal a családdal, akik felügyelték a házát. Ennek a családnak a férfitagja hozta őt haza Kolozsvárról.

Csupán március 5-én szóltak neki, hogy maradjon otthoni karanténban és senkivel ne érintkezzen.

Március 7-én belázasodott, rosszul érezte magát, akkor vettek vért tőle, és

március 8-án derült ki, hogy koronavírussal fertőzött.

Fotó: Haáz Vince

Mint Kovács Edit, Maroskeresztúr polgármestere elmondta, a fertőzött személyt Kolozsvárra szállították, de csak azután, hogy elmondta, kivel találkozott és hol járt március 4-én és 5-én, még a házi karantén előtt. „Megnéztük az utcai kamerákat, hogy ellenőrizzük, hogy a nyilatkozat megfelel-e a valóságnak. A páciens egy kenyérüzletben vásárolt és azzal a családdal találkozott, aki a házára vigyázott.

A közegészségügyi igazgatóság elrendelte, hogy a kenyérüzletben dolgozó nő és családja, valamint 70 éves hölggyel, a házi karantén előtt kapcsolatot tartó család minden tagja házi karanténba kerülnek.

Ígéretet kaptunk, hogy mindenkitől vérmintát vesznek, hogy lássák, hogy fertőzöttek-e vagy sem. Arra kértem a közösségi oldalon, de személyesen is a község lakóit, hogy őrizzék meg nyugalmukat, figyeljenek oda a kézmosására, a tisztaságra.

Nincs ok pánikra és az semmiképp nem segít senkinek

– mondta a Székelyhonnak a polgármester.

Fotó: Haáz Vince

A protokoll szerint azok, akik fertőzött személlyel találkoztak 14 napig házi őrizetben kell maradjanak. Tőlük vért vesznek az első, az 12. és 13. napon. Ha a minták negatívak, akkor elhagyhatják otthonukat és az életük visszatérhet a normális kerékvágásba.

Maroskeresztúron elég nagy aggodalom, a kenyérüzletet, ahol a fertőzött személy vásárolt bezárták. A gyógyszertárban csak a kis, sürgősségi ablakon szolgálnak ki, maszkot és kesztyűt viselve. Az általunk megkérdezett személyek

azt sérelmezik, hogy nem értesítették őket időben arról, hogy a községben fertőzött személy van.

A Marosvásárhely melletti nagyközségből több százan járnak be Marosvásárhelyre, óvodába, iskolába, dolgozni.

Fotó: Haáz Vince

Nyugalomra int a prefektus is

Mara Toganel, Maros megye prefektusa hétfőn sajtóközleményben próbálta megnyugtatni a megye lakóit. Az általa jegyzett tájékoztató anyagból kiderül, hogy jelenleg Maros megyében egy koronavírussal fertőzött személy van, volt még egy negatív vérminta-eredmény és

89 személy van házi karanténban.

A prefektus hangsúlyozza, hogy egyelőre csak az 1000 személynél nagyobb tömeget vonzó eseményeket tiltották be, akárcsak országszerte, a kisebb rendezvények esetében a közegészségügyi igazgatóság és a sürgősségi esetek bizottsága dönt, minden esetet egyenként elemezve. Az óvodák és iskolák esetleges bezárásáról a tanfelügyelőség és a közegészségügyi illetékesek döntenek, majd, ha erre szükség lesz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat