Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Koronavírus-járvány a gyógyszerészek szemszögéből

Simon Virág 2020. március 18., 22:00

Nincs egységes eljárás arra, hogy hogyan védekezzenek a gyógyszerészek a koronavírus-járvány ellen, és egyre nagyobb gondot jelent az orvosságok beszerzése is a székelyföldi patikákban. A Hargita megyei gyógyszerészkamara például a magyarországi gyógyszerész kollégiumok javaslatait küldte szét tagjaiknak, románra is lefordítva azokat. Közben a haszonlesők, a spekulánsok is megjelentek.

Koronavírus-járvány a gyógyszerészek szemszögéből
galéria
Sok helyen hiányzik a védőüveg, így semmi nem védi a gyógyszerészeket Fotó: Pál Árpád

A legtöbb gyógyszertárban csak kettesével engedik be a vásárlókat, és nem ritka, hogy minden két órában tíz percre bezárnak és lefertőtlenítik a kilincseket, illetve a gyógyszerészt a vásárlótól elválasztó üveget. Ma már sok olyan gyógyszertár is van, ahol nincs meg a hagyományos védőüveg, így az ott dolgozók még jobban ki vannak téve a fertőzésveszélynek. Nem feltétlenül a koronavírus-fertőzéstől félnek a patikusok, hanem olyan fertőző betegségtől, ami megbetegítheti őket.

Nincs védőfelszerelésük

Egy szászrégeni gyógyszertárban dolgozó szakember jelezte, hogy napról napra nehezebb és nehezebb helyzetben vannak. Részben, mert sem védőfelszerelésük, sem egy egységes védekezési protokolljuk nincs, részben, mert egyre nagyobb a gyógyszerhiány. Mint kiemelte, a gyógyszertárban 11-en dolgoznak, két váltásban. Mindenkinek egy maszkja van, és amikor lejár a munkaideje, otthagyja, hogy pihenjen, szellőzzön, másnap ugyanazt használja. Kesztyűből is csak egy csomaggal van, ez 50 párat jelent.

Nagyon sokan először hozzánk jönnek, ha meg vannak hűlve, ha nem tudnak aludni, tőlünk kérnek tanácsot. Sok roma jön hozzánk a patikába, ki tudja honnan, hány helyről érkeztek haza.

Ha bezárjuk a patikát és csak a kis ablakon szolgájuk ki őket, felmérgelődnek, hogy nem jöhetnek be a helyiségbe és elmennek a másik patikába. Az is nagy gondot jelent, hogy egyre több rendelésre nemleges választ kaptunk, kezdünk mindenből kifogyni, anélkül, hogy lehetőségünk lenne, hogy újra rendeljünk” – mondta. 

Fotó: Gálna Zoltán

Kifogyóban a készletek

A Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnöke, Melles Melinda elmondta, kérték a bukaresti gyógyszerészkamara vezetőségétől, hogy küldjenek ki egy egységes szabályozást, hogy azt továbbítani tudják a tagjaiknak és azok alapján a patikák egységes intézkedéseket hozzanak. Ez egyelőre még nem történt meg.

Mi a magyarországi gyógyszerész szervezetek tanácsait küldtük szét a tagjainknak, román nyelvere is lefordítva azokat. Nemcsak az jelent gondot, hogy nincs egységes védekezési, eljárási szabályzat, hanem ennél is nagyobb probléma, hogy nincsenek védőfelszerelések és nincsenek gyógyszerek.

Míg tegnap egy 50 pár kesztyűt tartalmazó dobozt 20 lejért (+áfa) vettem, ma már olyan visszajelzéseket kaptam, hogy 65 lejért, sőt 100 lejért akarják eladni.

Megjelentek a spekulánsok, akik ezt a helyzetet kihasználják.

Maszkokat sehol nem lehet kapni, fertőtlenítőszert sem. A gyógyszerkészlet is rohamosan fogy, és nem lehet zökkenőmentesen pótolni” – sorolta a szakember.

Melles Melinda szerint a hozzájuk forduló emberek egyre ijedtebbek, egyszerre több csomag paracetamolt, vérnyomáscsökkentőt akarnak megvásárolni, felhalmozni. Sokszor a gyógyszerészektől várják, hogy megnyugtassák őket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat